Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Få svenskar dör av hjärnskador orsakade av trauma

Publicerad: 2 Februari 2007, 14:43

Sverige har lägst antal dödsfall på grund hjärnskador orsakade av trauma i hela Norden. I  Finland dör dubbelt så många av denna orsak som i Sverige, enligt ny forskning.


I Sverige dör i genomsnitt 9,5 personer per 100 000 invånare och år på grund av dödligt våld mot huvudet. Det är den lägsta siffran i hela Norden. I Norge och Danmark är motsvarande siffror 10,4 respektive 11,5.

I Finland är denna dödsorsak mer än dubbelt så vanlig som i Sverige. Där dör i genomsnitt 21,2 personer per 100 000 invånare och år av våld mot huvudet.

Undersökningen är gjord av forskare vid den neurokirurgiska avdelningen på universitetssjukhuset Haukeland i Bergen, Norge, och har nyligen publicerats i tidskriften Journal of Neurotrauma.

Forskarna analyserade alla dödsfall på grund av dödligt våld mot huvudet i respektive land mellan åren 1987 och 2001.

Den generella trenden var att antalet dödsfall på grund av huvudtrauma gick ner kraftigt under observationsperioden i alla länder utom Finland. Den största minskningen fanns bland unga personer.

Forskarna analyserade även antalet akuta operationer på grund av trauma mot huvudet. Och även i antal operationer räknat hade Finland dubbelt så många som de övriga nordiska länderna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev