Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Få till akuten i stället för till vårdcentralen

Publicerad: 14 november 2006, 10:33

En studie som akutmottagningen vid Centralsjukhuset i Karlstad genomfört visar att det är få patienter som söker sig till akutmottagningen när de inte fått en tid vid sin vårdcentral.


Landstinget i Värmland införde år 2005 ett familjeläkarsystem med aktiv listning för invånarna i landstinget. I samband med att systemet infördes restes farhågor om att akuten på Centralsjukhuset i Karlstad skulle bli överbelastad av patienter som sökte sig dit när de inte fått någon tid vid en vårdcentral.

En undersökning vid akuten på Centralsjukhuset pekar på att så inte blev fallet, enligt ett pressmeddelande från landstinget i Värmland. Mellan juni och oktober i år uppgav endast 22 patienter vid akuten att orsaken till besöket var att de inte fick tid vid sin vårdcentral.

– Det är en försvinnande lite del av patienterna som söker sig till akuten av den anledningen. Siffrorna är ett gott tecken på att vi med familjeläkarsystemet klarar av dagsbehovet av vård, och att inte särskilt mycket spiller över i onödan på akuten, säger Per-Åke Andersson, distriktsläkare som arbetar med familjeläkarsystemet i Landstinget i Värmland.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev