torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Få till akuten när ambulansen gör triaget

Publicerad: 10 april 2013, 08:00

Glenn Larsson, verksamhetsutvecklare i Region Halland, är nöjd med den nya arbetsmodellen och tycker att samarbetet med primärvården fungerar bra.

Foto: Anders Andersson/Bildbyrån

Ambulansutryckningar behöver inte leda till en färd mot sjukhuset. I Halland satte ambulansen i fjol stopp för 200 akutbesök.


Ett samarbete mellan ambulansen och vårdvalsenheterna inom primärvården i Halland har lett till att minst 200 akutbesök kunnat undvikas under 2012.

Modellen bygger på att ambulanssjuksköterskan utreder alla patienter över 75 år som har omfattande vårdbehov, enligt prioriteringssystemet, Retts, rapid emergency triage and treatment system.

Under 2012 utreddes 268 patienter enligt modellen. I 74 procent av fallen kunde patienterna vara kvar hemma. Året innan var motsvarande siffra endast 3 procent.

I en del fall räckte det med att ordna en tid hos läkare på vårdcentralen, i andra fall att se till att hembesöken från hemtjänsten blev fler.

Vid 16 procent av utryckningarna fick patienten åka till sin vårdvalsenhet och bara vid 10 procent av utryckningarna behövdes sjukhusvård.

Stödet från primärvården är avgörande för att modellen ska fungera. Ambulanssjuksköterskan ska snabbt kunna nå läkare på den vårdvalsmottagning som patienten hör till.

– Vi gjorde flera besök på alla de 49 vårdvalsmottagningarna innan projektet startade, och samarbetet har fungerat bra, berättar Glenn Larsson, verksamhetsutvecklare i Region Halland.

Arbetssättet har nu fått fäste i organisationen och alla ambulans­utryckningar ska följa metoden.

På akuterna i Varberg och Halmstad kan verksamhetschefen Rose-Marie Hedberg inte se att projektet har lett till färre akutbesök.

– I vilken grad det här arbetssättet påverkat antalet patienter på akuten är svårt att säga. Vi har, som de flesta andra akuter, en konstant ökning av antalet besök. Det rör sig om 10 procent per år.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev