Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Få utländska läkare har chefsjobb på sjukhusen

Publicerad: 7 november 2007, 09:26

Flera stora universitetssjukhus saknar nästan helt läkare med utländsk bakgrund som är verksamhetschefer eller divisionschefer.
– Jag tycker det är väldigt synd, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.


Ungefär en fjärdedel av den svenska läkarkåren består av läkare med utländsk bakgrund. För att få en uppfattning om hur många av dessa läkare som sedan gör chefskarriär, begärde Dagens Medicin i början av hösten ut uppgifter om läkare som är chefer från fyra stora universitetssjukhus: Karolinska universitetssjukhuset, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Universitetssjukhuset i Lund och Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

På Karolinska universitetssjukhuset har inte en enda av de 60 divisions- och verksamhetschefer som är läkare en utländsk läkarexamen.

– Jag vet inte varför det ser ut så här, det är inte så att vi inte vill rekrytera läkare med utländsk bakgrund till chefspositioner, säger Agneta Jöhnk, HR-direktör på Karolinska universitetssjukhuset.

Hon kan tänka sig flera orsaker till att det ser ut som det gör.

– Hos oss finns till exempel krav från Karolinska institutet att man ska vara docent. Vi måste ta många hänsyn när vi rekryterar.

Inte heller på Norrlands universitetssjukhus finns någon läkare med utländsk examen på högre chefsposition. På Sahlgrenska universitetssjukhuset är 3 av 72 chefer läkare med utländsk bakgrund. På Universitetssjukhuset i Lund är motsvarande siffror 4 av 95.

– Vi har en allmän mångfalds- och jämställdhetsplan, men vi har inte någon kvotering, säger Kerstin Gadd, personalchef på Universitetssjukhuset i Lund.

Ingen av de personalchefer som Dagens Medicin har talat med säger sig kunna komma på några skäl som gör läkare med utländsk bakgrund mindre lämpade som chefer än de som har svensk utbildning.

Fler på medelstora sjukhus

Eva Nilsson Bågenholm, ordförande i Läkarförbundet, blir inte förvånad över att så få läkare med utländsk bakgrund är chefer på de stora sjukhusen.

– Jag blir inte förvånad, men tycker att det är väldigt synd. Integrationen av läkare har fungerat väldigt bra, så då borde man få en bättre represenation även på chefsposter, säger hon.

För att se om det fanns någon skillnad mellan stora universitetssjukhus och medelstora sjukhusen tog Dagens Medicin också ett stickprov på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, Länssjukhuset i Kalmar och Falu lasarett. Och där ser chefskåren delvis annorlunda ut.

På Mälarsjukhuset finns till exempel 19 läkare som är divisions- eller verksamhetschefer. Två av dem har läkarexamen från ett annat land. På Länssjukhuset i Kalmar har 2 av 16 läkare i aktuella chefskategorier utländsk examen. Och på Falu lasarett har tre av tio utländsk bakgrund.

Robert Carlsson, personalchef på Falu lasarett, förklarar att man inte tänkt på detta när man rekryterat sina chefer.

Ser skillnad i värderingar

Tibor Tot, chef för patologen på Falu lasarett sedan 1996, är en av cheferna med utländsk bakgrund. Han har sin läkarexamen, specialistutbildning och doktorsexamen från före detta Jugoslavien och har varit verksam både i Ungern och Sverige.

Han menar att det är svårare för läkare med utländsk bakgrund att göra chefskarriär i Sverige.

– Men det beror inte på systemet eller att man diskrimineras, utan på att man med utländsk bakgrund har lite annorlunda värderingar, säger Tibor Tot.

Ett exempel han nämner är den ungerska ledarskapsstilen som skiljer sig från den svenska.

– I Ungern förväntas en chef vara lite tuff, säga ifrån med grova ord, kanske skrika – något som är helt oacceptabelt i Sverige, tack och lov!

Själv trivs han på sin chefspost.

– Jag har fått det stöd som behövts av personalen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News