Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Facebook-debatt kan bli fälla

Publicerad: 16 november 2012, 08:00

Läkarförbundets förste vice ordförande Heidi Stensmyren är en flitig twittrare.

Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Läkare som vill ge sig ut i sociala medier bör tänka sig för. Läkarförbundet har nu formulerat råd för dem som är med i diskussionsforum, bloggar, Twitter och Facebook.


Läkare – och även annan sjukvårdspersonal – som blir kritiserad på nätet bör akta sig för att gå i svaromål. Reglerna om sekretess och tystnadsplikt sätter hinder i vägen. Över huvud taget ska läkare tänka sig för innan de kommenterar eller debatterar i sociala medier. Det skriver Läkarförbundet i sina nya råd till medlemmarna om hur de ska agera på nätet.

Råden kan sammanfattas i fem punkter som syftar till eftertanke innan man trycker på ”skicka” eller ”publicera”-knappen.

Läkarförbundets förste vice ordförande Heidi Stensmyren är själv en flitig twittrare. Hennes inlägg har oftast en officiell karaktär, de rör inte barnhämtning, jobbiga kollegor eller patienter.

Tidigare i veckan diskuterade hon bland annat huruvida sänkt moms på grönsaker kan få människor att äta sundare och om motiverande samtal för rökare. ”Fast om vi skall snacka om att inte röka – vore det inte enklare att inte sälja några cigaretter?”, skrev hon i en diskussion med bland andra Centerns Hans Dahlgren.

Heidi Stensmyren ser sociala medier som ett snabbt sätt att utbyta erfarenheter, delta i diskussioner och få nya kontakter.

Har du själv twittrat något som du ångrat efteråt?

– Jo, det har jag, det var en uppdatering som blev helt felsyftande och som jag tog bort efteråt.

Läkarförbundets råd för läkare som vill delta i sociala medier är efterfrågade, menar hon.

– Jag ser sociala medier som ett område där vi testar oss fram och gör fel och lär oss under tiden. Då kan det vara bra med några förhållningsregler.

Förbundet har fått frågor om hur läkare ska förhålla sig då de stöter på patienter på Facebook och om de ska ge sig in i diskussioner som berör den verksamhet som de arbetar i.

– Man ska vara försiktig, tänka sig för noga och väga orden. Även om du själv bara upplever dig som en privatperson så är du, i andras ögon, ändå någon som företräder sjukvården, du är läkare dygnet runt. Du måste också ta hänsyn till etiska regelverk och till sekretessen.

Om det är så mycket att tänka på, är det inte lika bra att låta bli sociala medier helt?

– Nej, det tycker jag absolut inte. Läkare ska delta i debatten, synas och höras. Vill man påverka något så måste man ut på arenan. En vanlig doktor kan ta ut svängarna mer än vad jag kan göra. Jag företräder ju en organisation. Som enskild behöver du inte ta samma hänsyn.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev