Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fack: Tuff sommar väntar akuterna

Publicerad: 9 juni 2014, 09:55

Akutsjukvård, ambulanssjukvård och förlossningsvård får svårast att klara bemanningen i sommar, enligt en rapport från Vårdförbundet.


Fackförbundet har bett sina lokalavdelningar att svara på ett antal frågor om bemanningen när det gäller deras medlemmar. Bland annat har de tyckt till om vilka tre områden som de bedömer  har svårast att lösa bemanningen under sommaren . Två av tre nämner då akutsjukvården, och nästan lika många ambulanssjukvården. Verksamhet inom förlossning och reproduktiv hälsa hamnar på tredje plats.

Vårdförbundets avdelningar har också fått bedöma rekryteringsläget för olika medlemsgrupper under 2014 i stort. I nästan hela landet ser avdelningarna en stor eller mycket stor brist på specialistutbildade sjuksköterskor. Nästa lika illa ser det enligt rapporten ut när det gäller sjuksköterskor utan utbildning. Därefter kommer barnmorskor, där bland annat avdelningar i storstadsområdena ser en mycket stor brist.

Enligt kartläggningen är de vanligaste åtgärderna inför sommaren för att lösa vården bland annat att minska antalet vårdplatser, rekrytera nyutexaminerade sjuksköterskor och erbjuda bonuslön för flytt av semester.

Relaterat material

Årets sommarläge det tuffaste på länge

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev