Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fackbas uppmanar till strid mot sjuksköterskor

Publicerad: 6 december 2005, 13:45

Läkarförbundet måste säga upp "fredsavtalet" med Vårdförbundet när det gäller vem som ska vara chef i vården och tydligt driva att läkare är mest lämpliga som chefer. Det anser Marie Wedin, vice ordförande i Läkarförbundet.


År 2000 undertecknade Läkarförbundet och Vårdförbundet dokumentet Bättre samarbete i vården, i vilket det framgår att den som är bäst lämpad för uppgiften ska vara chef inom sjukvården, oavsett profession.

"Passat av artighetsskäl"  - Det dokumentet har förlorat sin aktualitet. Överenskommelsen är inte bindande, men den har gjort att vi läkare har passat av artighetsskäl när frågan om sjuksköterskor som chefer kommit upp, säger Marie Wedin, som också är ordförande i Sjukhusläkarföreningen.

Därför anser Marie Wedin att det är dags för Läkarförbundet att överge den "fredsplikt" som rått sedan dokumentet undertecknades och i stället driva en tuffare linje gentemot Vårdförbundet.

- Vi måste vara mer rättframma och våga vara tydliga med att det bästa för sjukvården är när duktiga doktorer är chefer, säger hon.

Men Läkarförbundets ordförande, Eva Nilsson Bågenholm, vill inte att förbundet ska bli tuffare mot Vårdförbundet.

- Nej. Vi måste kunna samarbeta med alla andra grupper i sjukvården, även sjuksköterskorna. Dokumentet om ledarskap har inte bidragit till att vi varit otydliga i den här frågan, säger hon.

Andelen läkare på chefspositioner har minskat under en längre tid. Hur har Läkarförbundet lyckats i denna fråga?

- Man kan tolka det som att vi inte har lyckats. Men det är många andra faktorer som spelar in. Att andelen läkare minskar beror bland annat på att före chefläkarreformen var det bara läkare som kunde vara verksamhetschefer. Man måste vara realist och inse att det inte finns någon väg tillbaka, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Anna-Karin Eklund, Vårdförbundets ordförande, anser att patienterna kan bli lidande om Läkarförbundet skulle slå in på en hårdare linje.

- Detta tar energi från patientarbetet. Jag har fått rapporter från ett antal medlemmar som har hamnat i allvarliga diskussioner med läkare och fått försvara sina kunskaper, säger Anna-Karin Eklund.

Har diskuterats flitigt  När Eva Nilsson Bågenholm valdes till ordförande i Läkarförbundet i maj 2004 var Marie Wedin den enda utmanaren. Eva Nilsson Bågenholm vann omröstningen med 84 röster mot Marie Wedins 54 röster.

Vilken relation har du till Marie Wedin?

- Vi arbetar tillsammans i centralstyrelsen. Det här är en politisk fråga som hon driver som ordförande i Sjukhusläkarföreningen, jag driver förbundets linje, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Enligt Marie Wedin har frågan om vilken yrkesgrupp som ska vara chef i sjukvården diskuterats flitigt inom de olika yrkesföreningarna inom Läkarförbundet. Hon tycker därför att föreningarna nu ska diskutera sig fram till ett gemensamt förslag som kan bli förbundets nya linje i frågan.

- Vi i Sjukhusläkarföreningen kommer att föreslå centralstyrelsen att en sådan diskussion sätts igång så att förbundet kan anta en ny strategi i ledarskapsfrågor, säger Marie Wedin.  

I vilken utsträckning tycker du att Eva Nilsson Bågenholm har lyckats lyfta frågan om behovet av fler läkare som chefer i vården?   

- Det har jag ingen åsikt om.

Spänningen mellan sjuksköterskor och läkare när det gäller vem som ska vara chef inom sjukvården är inte ny. Men frågan aktualiserades när Marie Wedin i den senaste utgåvan av medlemstidningen Sjukhusläkaren i en ledarartikel ifrågasatte sjuksköterskors rätt att vara chefer, se Dagens Medicin nr 48/05.

Enligt Marie Wedin har gensvaret varit "överväldigande".

- På Riksstämman har folk kommit fram och spontant sagt att det här är det bästa som vi har gjort.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev