Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Facken: ”Det är många som är arga”

Publicerad: 6 november 2019, 14:08

Foto: Collage, Niklas Larsson/Bildbyrån

Läkarna på Karolinska universitetssjukhuset arbetar redan i dag hårt för att hålla verksamheterna flytande, enligt Yvonne Dellmark, ordförande i läkarföreningen.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetLäkarförbundetKommunal

LB


– Det är otroligt allvarligt att man tänker sig att man kan klara sig utan 250 läkare när det redan i dag är ett väldigt högt uttag av arbetstid från dem som jobbar kliniskt, säger Yvonne Dellmark, ordförande för Karolinska universitetssjukhusets läkarförening, till Dagens Medicin.

Vilka läkare eller vilka specialiteter som kommer att drabbas av varslet är inte klart ännu.

– Det kommer att visa sig under de kommande diskussionerna, säger Yvonne Dellmark.

Dagens varsel om 250 läkartjänster var det första Läkarförbundet hört om neddragningar av antalet läkartjänster på Karolinska universitetssjukhuset.

– Vi vet att ekonomin har gått våldsamt mycket back, så det var inte helt oväntat, men vi visste inte att det skulle komma just nu, säger Yvonne Dellmark.

Hon delar inte sjukhusdirektör Björn Zoëgas bild att patientsäkerheten kommer att vara fortsatt god om 250 läkare försvinner.

– Det kommer att påverka både vårdproduktionen och patientsäkerheten. Vi ser annorlunda på det eftersom vi vet hur hårt våra kollegor arbetar och är det så att vi blir färre kvar, så kommer det att gå över en gräns där det blir patientosäkert. Vi är redan där i vissa verksamheter i dag.

Yvonne Dellmark anser inte heller att argumentet att Karolinska universitetssjukhusets uppdrag har smalnat håller.

– Om man behöver ha högspecialiserad kompetens på plats 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan så behöver man vara så många. Det går inte att minska, säger hon.

Yvonne Dellmark menar att de läkare som ska vara beredda att rycka ut vid trauma inte kommer att ha full sysselsättning, när de enklare uppdrag de haft på dagtid tas bort.

– Det är där man har tänkt fel. Även man flyttar ut de enklare uppdragen, som kan vänta en stund om det kommer något akut, så behöver man fortfarande samma mängd personal kvar för att klara topparna. Men man har inte inkomsterna kvar.

Läkarföreningen har redan ifrågasatt underlaget för dagens varsel och tror inte ledningen har tänkt på alla delar av verksamheten, om de anser att det finns 250 läkare över på Karolinska universitetssjukhuset.

– Det är många som är arga. Redan i dag är det många som har jobbat väldigt hårt för att hålla verksamheterna flytande. För att kunna ta hand om patienterna har man ställt upp och tagit extra mottagningar, och det här blir då väldigt dåligt mottaget, säger Yvonne Dellmark.

Carina Lenngren, förhandlingsansvarig för Kommunal sektion Universitetssjukhuset säger att facket visste att något skulle komma på grund av den ekonomiska situationen.

– Men att de skulle lägga ett sådant stort varsel på undersköterskorna, 350 tjänster, det blev vi mer förvånade över. Fram till augusti motsvarar övertiden på Kommunals avtalsområde 520 årsanställda, så vi får inte ihop ekvationen.

Hon håller inte med om Björn Zoëgas uttalande om att patientsäkerheten inte kommer att påverkas.

– Jag tycker att det är rätt naivt att säga det. Det blir färre som ska ta hand om lika många patienter. Vi har redan en anorektisk organisation på omvårdnadssidan. De patienter som kommer har väldigt hög vårdtyngd, så vi får inte ihop det.

Carina Lenngren har hunnit få ett fåtal reaktioner på varslet på sociala medier, där medlemmarna uttrycker sig i termer som "är de inte kloka?"

– De undrar vilka arbetsuppgifter de ska ta bort eftersom de blir färre och redan går på knäna, säger hon.

Att vård flyttats ut från Karolinska avspeglas inte i antalet patienter, säger Carina Lenngren.

– I morse hade vi 113 procents beläggning på Karolinska i Huddinge. Även om man flyttat ut vård så har det inte minskat trycket inne på sjukhuset och det är det här ledningen inte förstår. Vi är inte tillräckligt med folk på golvet.

Konkret innebär det en sämre arbetsmiljö enlig Kommunal.

– Man får hoppa över lunchen, man hinner inte gå på toaletten. Det som Karolinska så stolt pratar om, att vi ska utveckla vården, det hinner vi inte göra. De sliter fruktansvärt när man känner att man inte får göra ett gott arbete, säger Carina Lenngren.

Relaterat material

Karolinska varslar 600

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev