Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Facken diskuterar nytt semesterförslag

Publicerad: 20 april 2020, 12:34

Semester i sommar eller i höst? Sveriges Kommuner och Regioner har lagt ett bud som facken ska ta ställning till.

Foto: Getty Images

Både Läkarförbundet och Vårdförbundet sade i förra veckan nej till arbetsgivarnas förslag om att personal ska kunna få sin sommarsemester först i höst. SKR har nu lagt ett nytt bud som Läkarförbundet ska diskutera i kväll.


Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetVårdförbundetSKRDet nya coronavirusetKommunal

– Vi har lämnat ett nytt bud till facken där vi har tagit fasta på varför de inte tyckte att det förra var ett bra bud, men vi har inte fått några besked ännu, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKR.

Bakgrunden till de pågående förhandlingarna det ansträngda personalläget under den pågående pandemin. I förra veckan lade Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, ett förslag om att årets period för sommarsemestrar för vårdpersonal skulle förlängas till oktober.

Men samtliga berörda fackförbund, inklusive Vårdförbundet, Läkarförbundet och Kommunal gav kalla handen. Läkarförbundets chefsförhandlare Peter Wursé, sade till Läkartidningen att parterna stod allt för långt ifrån varandra för att kunna gå vidare.

Enligt semesterlagen har man rätt till fyra veckors sammanhängande semester under månaderna juni, juli och augusti. I kollektivavtalen finns också en öppning för att arbetsgivaren, efter förhandling, ska kunna förlänga perioden från maj till september. Men enligt SKR kommer det inte att räcka just denna sommar och ville därför stretcha perioden ytterligare.

På Läkarförbundet bekräftar presschef Cecilia Sandahl att förslaget har tagits emot och att det kommer att diskuteras under måndagskvällen. Innan dess har hon inga kommentarer.

Vårdförbundets förhandlignschef Annelie Söderberg skriver i ett mejl till Dagens Medicin att de har en hel del frågor kring förslaget som de behöver få svar på. "Förutsatt att vi fått alla frågetecken uträtade borde det vara möjligt att fatta beslut under denna vecka", skiver hon.

Jeanette Hedlund på SKR vill inte heller säga något om hur det nya förslaget skiljer sig från det gamla.

I det första förslaget fanns en del som gällde att arbetsgivaren ska kunna bevilja semester med kortare framförhållning än vad som är praxis i dag. Tiden skulle vara en månad innan ledigheten istället för tre månader som i dag. Denna del av förslaget har både Läkarförbundet och Vårdförbundet ställt sig bakom.

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev