Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Facken överens med Apoteket om ersättning för rikskuponger

Publicerad: 24 juni 2010, 12:43

Anställda på Apoteket AB som inte plockat ut några rikskuponger får 600 kronor i ett engångsbelopp, som ersättning för att förmånen avskaffas. Det är fack och företag nu överens om.


Nyligen beslöt Apoteket AB att avskaffa rikskuponger som förmån för personalen, med motiveringen att de inte längre utnyttjades tillräckligt.

Farmaciförbundet och Sveriges farmacevtförbund begärde förhandlingar om beslutet. En av stridsfrågorna var att Apoteket inte ville kompensera de anställda som valt att inte hämta ut några rikskuponger.

– De menade att om man inte utnyttjat systemet så har man inte heller förlorat någon förmån. Men en gång i tiden avstod vi ju från en löneökning för att rikskupongerna infördes, säger Martin Lindeblad, förhandlingschef på Sveriges farmacevtförbund.

Nu är fackförbunden överens med Apoteket AB om att dessa anställda ska kompenseras med ett engångsbelopp på 600 kronor.

– De som har haft rikskuponger får kompensation genom ett lönetillägg som motsvarar Skatteverkets förmånsvärde för rikskupongerna, säger Martin Lindeblad.

Samtliga anställda på företaget kommer att kompenseras på samma sätt, oavsett om de är medlemmar i fackförbund eller ej. Det finns dock vissa begränsningar som gäller anställningstid.

Bolagets målsättning är att engångsbeloppet på 600 kronor ska komma tillsammans med lönen i juli, enligt ett gemensamt uttalande från parterna som publiceras på Sveriges farmacevtförbunds hemsida.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev