Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Facken på farmaciområdet skapar nya organisationer

Publicerad: 19 januari 2010, 13:10

Fackförbunden på farmaciområdet möblerar om ordentligt med anledning av omregleringen. Farmaciförbundet startar förbundsavdelningar på de nya företagen, medan Sveriges farmacevtförbund bildar akademikerföreningar på apoteksbolagen.


I samband med omregleringen skrotar Farmaciförbundet sina geografiskt baserade förbundsavdelningar och skapar i stället företagsanknutna avdelningar. Dessutom bildas nya lokala fackklubbar på de övertagna apoteken.

Förbundet har, i och med Medstops övertaganden av apotek, bildat en första ny förbundsavdelning för de apotek som berörs av detta ägarbyte. Gunilla Andersson, receptarie från Borås, har utsetts till ordförande för Medstop-avdelningen. Den har också fått en interimstyrelse, som ansvarar för verksamheten fram till det första årsmötet, som kommer att hållas senare i vår.

Sveriges farmacevtförbund, SFF, har beslutat att starta akademikerföreningar för vart och ett av de nya apoteksbolagen, där även huvudkontorens personal ska ingå. Modellen är etablerad inom andra verksamhetsområden.

– De nya företagen kommer att omfatta akademiker från olika inriktning. Genom att samla olika kategorier av akademiker under en hatt, får de olika kompetenserna tillfälle att berika varandra. Den här modellen har fungerat väl inom industrin. Dessutom kommer lokala föreningar att bildas på arbetsplatserna, säger Carin Svensson, ordförande i Sveriges farmacevtförbund.

Den nya organisationen inom SFF väntas börja ta form när förbundets kretsar haft sina årsmöten i februari. De nya akademikerföreningarna får sina säten där företagens huvudkontor finns, vilket i de flesta fall innebär Stockholm.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev