Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Facken skeptiska till drogtester

Publicerad: 21 februari 2017, 12:47

Läkarförbundet tycker inte att det finns något särskilt behov av att drogtesta vårdpersonal. Vårdförbundet anser att det handlar om en intresseavvägning.


Ämnen i artikeln:

VårdförbundetLäkarförbundet

Urban Svensson, läkare och medicinsk ledningsansvarig vid företagshälsovården Previa, sade nyligen till Dagens Medicin att det finns flera skäl till att drogtesta vårdpersonal och att vården ofta blundar för beroendeproblem. Marina Tuutma, förbundsstyrelseledamot i Läkarförbundet, känner inte igen sig i den bilden.

– Nej, jag kan inte hålla med om att det blundas för problematiken. Jag har som facklig varit inblandad i sådana här ärenden och tycker tvärtemot att man är väldigt känslig när det kommer en misstanke.

Hon poängterar också att läkare inte har tillgång till läkemedel via arbetet och vänder sig helt emot att det skulle förekomma ”korridorsförskrivning”.

– Det stämmer inte alls. Det är ren spekulation, jag har jobbat i 25 år och känner inte alls igen det. Alla recept skrivs dessutom via datorn, kommer att synas och är kontrollerbara.

Marina Tuutma uppger också att det i dag inte behövs något recept för att få tillgång till beroendeframkallande läkemedel.

– Varför skulle plötsligt läkare, eller annan vårdpersonal, vara de som är en mer prioriterad grupp? Jag är väldigt tveksam till det påståendet.

Ett av de skäl som Urban Svensson lyfter upp är att det är viktigt att allmänheten känner förtroende för vården. Han exemplifierar det med exempelvis kärnkraftsindustrin där all personal drogtestas.

Är det inte viktigt att allmänheten känner förtroende för vården?

– Självklart är det viktigt, men jag tror inte att det här är grundproblematiken. God tillgänglighet och patientsäker vård är viktigare, säger Marina Tuutma.

Hon ställer sig också frågande till om det skulle vara kostnadseffektivt.

– Hur ofta ska man testa? Vem ska testa? Hur ska det går till? Hur mycket resurser kommer det att ta som egentligen skulle kunna gå till sjuka personer?

Frågan om drogtester diskuteras i dag på Vårdförbundets förbundsstyrelsemöte och ordförande Sineva Ribeiro vill inte föregå något eventuellt beslut. I ett sms till Dagens Medicin skriver hon dock att om frågan ska kunna diskuteras är det viktigt att ställa krav på testen så att de är lämpliga och tillförlitliga samt att det finns en tydlig uppföljningsplan.

”Om dessa krav är uppfyllda så borde frågan allmänt hanteras utifrån principen att göra en intresseavvägning mellan å ena sidan patientsäkerhet/arbetsgivarintressen och å andra sidan yrkesutövares intresse av såväl integritet som en säker och drogfriarbetsmiljö”.

Relaterat material

Företagshälsa: Vårdpersonal borde drogtestas

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev