Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Facken slåss för Kullbergska

Publicerad: 4 september 2007, 10:19

Torsdag är en ödesdag för Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Då tas beslutet om huruvida sjukhuset förlorar sin intensivvårdsverksamhet eller inte. Nu slåss fackförbunden gemensamt mot beslutet - och mot klockan.


Ämnen i artikeln:

Kullbergska sjukhusetLandstinget Sörmland

I sista stund försöker Vårdförbundet, Läkarföreningen och Kommunal tillsammans göra allt för att stoppa förslaget från hälso- och sjukvårdsnämnden i Landstinget Sörmland.

Förslaget innebär att intensivvårdsverksamheten flyttas till Mälarsjukhuset i Eskilstuna och att ett antal tjänster på Kullbergska försvinner. I morgon, onsdag, ska de tre fackförbunden träffa divisionsledningen för Landstinget Sörmland för att kräva att en risk- och konsekvensanalys ska genomföras innan man fattar beslut, eftersom de anser att förslaget vilar på för lösa grunder.

Facken befarar bland annat att en flytt av intensivvården innebär risker för patienterna eftersom de måste transporteras för att få vård, rapporterar Katrineholms-Kuriren. Dessutom kräver man att anestesijouren får vara kvar dygnet runt alla dagar och att den grupp hjärtpatienter som kallas HIA-patienter ska stanna på Kullbergska. Den borgerliga majoriteten i landstinget menar å sin sida att flytten kommer att stärka patientsäkerheten.

Hittills har fackförbunden inte fått gehör för sina krav. Därför har de även kontaktat gruppledarna i alla partier och bett att få träffa dem innan beslutet fattas på torsdag.

Åsa Erlandson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev