Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Facket kräver handlingsplan mot tyngre hjärtstartare

Publicerad: 29 januari 2010, 13:22

De nya hjärtstartarna som Region Skåne har köpt in är för tunga för personalen. Nu kräver Vårdförbundets huvudskyddsombud att arbetsgivaren agerar.


Region Skåne har nyligen genomfört en upphandling som innebär att ambulanspersonalens tidigare utrustning ska ersättas med en kombinerad hjärtstartare och EKG-apparat.

– Det är den produkt som har vunnit för att den har bra kvalitet och är kostnadseffektiv för Region Skåne, säger Poul Kongstad, tillförordnad chef för regionens prehospitala centrum där ambulanssjukvården ingår, till Sydsvenskan.

De tidigare hjärtstartarna har vägt 2,5 kilo. Den lättaste versionen av den nya apparaten väger 8,6 kilo. Tillsammans med den övriga utrustningen gör det att ambulanspersonalen får en orimlig börda att släpa på, enligt Vårdförbundet.

Nu kräver facket att företaget Sirius Humanum som driver ambulansverksamheten ska ta fram en handlingsplan för hur problemet ska hanteras.

– Får vi inget bra svar så kommer vi att lägga en så kallad paragraf 7 – ett omedelbart stopp från att fasa ut den lilla hjärtstartaren, säger Rickard Uppenberg, ambulanssjuksköterska och huvudskyddsombud, till Sydsvenskan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev