Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Facket kritiska till Röda korsets sjukhusvärdar

Publicerad: 8 februari 2010, 11:56

Facket kritiska till Röda korsets sjukhusvärdar

Foto: Centrallasarettet i Västerås.

Två personer från Röda korset arbetar ideellt som sjukhusvärdar på Centrallasarettet i Västerås. Facket är kritiskt och menar att det är ”gratis arbetskraft”.


Sedan i förra veckan arbetar två personer ideellt med att hjälpa patienter, närstående och andra besökare tillrätta på Centrallasarettet i Västerås. Det gillas inte av facket, rapporterar Sveriges Radio Västmanland.

– Vi har stor respekt för Röda korset. Men vi tycker att de tar våra arbeten, säger Swen Frank på Kommunal i Västmanland till Sveriges Radio.

För ett år sedan förhandlade Kommunal och landstinget om sjukhusvärdarna. Då hade Kommunal inga invändningar, men ändrade åsikt i november förra året.

– Under året försvann ett sextiotal tjänster. Genom omställningen blev många av våra medlemmar som är vikarier utan jobb. Vi tycker att de ska ha jobben som sjukhusvärdar i första hand, säger Swen Frank.

Landstinget valde att fortsätta samarbetet med Röda korset trots fackets protester.

– Vi hade kommit ganska långt med samarbetet så vi beslutade att gå vidare, säger Marianne Bergendal, divisionschef för konsult och service vid Landstinget Västmanland.

På frågan om hon inte anser det rimligt att betala för sjukhusvärdar, svarar hon att det är en finansiell fråga och att det inte finns någon budget för det.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev