Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Facket osäkert kring hyrlöner

Publicerad: 14 juni 2016, 12:51

Lönerna ökar för de sjuksköterskor som väljer bemanningsföretag framför landstinget, enligt Vårdförbundet. Men med exakt hur mycket och för vilken yrkesgrupp är oklart.


Enligt Jessica Östberg, vice ordförande på Vårdförbundet i Västerbotten, ligger lönerna för hyrsjuksköterskor mellan 40 000 och 55 000 kronor i månaden.

− Det är ju det man tjänar, om man tar anställning i ett bemanningsföretag då tjänar man någonstans mellan 40 000 och 55 000 kronor i månaden om man har en heltidsanställning. Det är så det är, det är fakta, säger hon till Dagens Medicin.

Siffrorna kommer från egna erfarenheter, bemanningsföretagens hemsidor och nyhetsartiklar.

− Jag arbetar själv som bemanningssjuksköterska av och till, och räknar jag på den timlön jag har idag, så betyder det en månadslön på 49 600 kronor. Min siffra på 40 000-55 000 kronor är en uppskattning, jag har också kollat annonser för olika bemanningsföretag både i Sverige och Norge.

Och det är just egna erfarenheter som uppfattningen om bemanningsföretagens löner vilar på, inte statistik. Vårdförbundet får sin lönestatistik från Svenskt näringsliv och i den inkluderas inte bemanningsföretagen.

− Den partsgemensamma statistiken utgörs av anställda på företag som är knutna till förbundet Vårdföretagarna inom Almega. När det gäller anställda som är anslutna till andra arbetsgivarförbund, exempelvis bemanningsföretagen, så är de inte med, säger Johan Larson, vice förbundsordförande i Vårdförbundet.

Hur kan man veta att lönerna är bättre inom bemanningsföretagen om det inte finns några underlag?

− Precis, hur kan man veta? Den enkla anledningen, skulle jag säga, är att folk söker sig dit.

Det finns ingen generell beskrivning, enligt Johan Larson. Han menar att det finns individer som tjänar mellan 40 000 och 55 000 kronor och det finns de som tjänar mer, beroende på vilket jobb man har. Samtidigt finns det dem som räknar på grundlön utan tillägg och andra räknar in lönen efter ersättningar och skatt, och löneuppfattningen vilar i vad hyrsjuksköterskorna delar med sig av.

− Där någonstans kan man hitta de här summorna som Jessica Östberg pratar om. Men det är väldigt svårt att få en generell bild, utan det blir mer att du får fånga upp individer, och då vet du bara vad just de har för löner.

Johan Larson säger att företagen kan använda höga löner för att locka medarbetare till sig lika väl som att de vill behålla lönestatistiken hemlig inom företaget, som en företagshemlighet.

− Det finns en dubbelhet i det där. Det förekommer att bemanningsföretagen skriver in en klausul i anställningskontraktet att medarbetarna inte får prata om sin lön till andra. Och det skapar ett visst utrymme för ryktesspridning, helt enkelt.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News