Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Facket prisar Stockholms sjukvårdsupprop

Publicerad: 12 mars 2020, 15:15

Karin Båtelson, Laura Björnström och Akil Awad.

Foto: Jannis Politidis

”En murbräcka av sanning” kallar Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson Stockholms sjukvårdsupprop, som får Friska Sjukvårdspriset i dag.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmLäkarförbundet

Facebookgruppen Stockholms sjukvårdsupprop samlade snabbt medlemmar bland vårdanställda i slutet av förra året. I mitten av december organiserades en demonstration där omkring 3 000 personer protesterade mot nedskärningar i sjukvården.

Nu får Stockholms sjukvårdsupprop Friska sjukvårdspriset 2020, som delas ut av Sjukhusläkarna, en yrkesförening inom Sveriges läkarförbund.

– Stockholms sjukvårdsupprop har på kort tid engagerat otroligt många och spridit berättelser om vårdens verklighet, bortom statistiken. Det blir som en murbräcka av sanning om hur det egentligen ser ut, säger Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna, i ett pressmeddelande.

– Nu eskalerar situationen tyvärr ytterligare i och med coronavirusets spridning och det kommer bli tufft framöver. Det är inte alltid lätt att förena traditionella fackliga och professionella organisationer med nya starka krafter och det är bra om vi kan växeldra, tillägger hon.

Friska sjukvårdspriset delas ut sedan 2008 till de eller den som genom enträget arbete lyckats få varaktig förbättring inom vården till gagn för patienter och läkare. Stockholms sjukvårdsupprop får årets pris ”för att ha skapat kanaler för förtvivlade och engagerade medarbetares vittnesmål om effekter av varsel och förd personalpolitik utifrån patienternas utsatta situation, rätt i knät på ansvariga”.

– Det är en ohållbar situation i Region Stockholm nu. Anställningsstoppen måste dras tillbaka av sjukhusledningarna och från politiskt håll måste man på allvar satsa på akutsjukhusen och vårdcentralerna, säger Laura Björnström, ST-läkare och en av initiativtagarna till Stockholms sjukvårdsupprop.

Friska Sjukvårdspriset delas ut i dag, torsdag, i Stockholm.

– Priset bekräftar att andra delar vår bild av situationen och det stärker vår motivation att fullfölja det vi startat, säger Akil Awad, ST-läkare och även han en av initiativtagarna.

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev