Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Facket sågar valet av ny sjukvårdschef

Publicerad: 10 maj 2019, 08:00

Foto: Bengt Flemark, Region Skåne

Rekommendationen av Pia Lundbom som hälso- och sjukvårdsdirektör faller inte Läkarförbundet Skåne i smaken. Hon är oerfaren och saknar visionär förmåga, anser facket, som dessutom misstänker vänskapskorruption i tillsättningen.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneLäkarförbundet

Pia Lundbom har verkat som tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne sedan Fredrik Lennartsson lämnade posten i somras. Nu har regiondirektören Alf Jönsson rekommenderat att hon ska få tjänsten på ordinarie basis.

Men Läkarförbundet Skåne har uttalat sig oenig till nomineringen. Till tidningen Sjukhusläkaren berättar förbundet att de dels anser att Pia Lundbom saknar den rätta kompetensen för jobbet, och dels att det går att hysa misstankar om vänskapskorruption i rekryteringsprocessen.

– Hon hade inte uppgett några referenser vid sin ansökan. När hon tillfrågades om referenser hänvisade hon till Alf Jönsson, alltså regiondirektören, som första namn och hennes tidigare HR-chef i Kristianstad som andra namn. Inga fler. Är det så klokt att ange samma person som ska anställa henne? Det finns tydliga vänskapsband här, säger Thomas Zilling, ledamot i styrelsen för Läkarförbundet Skåne och för Sjukhusläkarna Helsingborg, till Sjukhusläkaren.

Enligt tidningen Sydsvenskan protesterar samtliga fackförbund mot valet av Pia Lundbom. Thomas Zilling hävdar att endast Pia Lundbom ska ha blivit kallad till intervju i ett första skede, trots att det fanns totalt tio sökande. Maria Wadman, avgående ordförande för Läkarförbundet Skåne, anser att tjänsten gått till den sökande med sämst meriter av samtliga.

– Man tar individer som finns i organisationen, som man är bekant med och känner väl, som man är kompis med. Man vidgar inte vyerna från den individ som man redan har bestämt sig för, säger Maria Wadman till Sjukhusläkaren.

Läkarförbundet Skåne tycker inte att Pia Lundbom uppfyller deras krav om goda kvalifikationer vad gäller visioner, legitimitet, omvärldskännedom och nätverk. Hon rentav saknar visionär förmåga, hennes meritförteckning är blygsam och hon saknar adekvat forskarutbildning, menar förbundet.

Dagens Medicin har varit i kontakt med Alf Jönssons sekreterare, som meddelar att ”han väljer att inte kommentera kritiken i nuläget av hänsyn till involverade parter och den pågående processen”. Dagens Medicin har sökt Pia Lundbom.

Relaterat material

Pia Lundbom tar över direktörsposten i Skåne

Han tar över på SKL

ADAM WENELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev