Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Facket säger nej till slutbud på barnintensiven

Publicerad: 27 februari 2013, 12:12

Specialistsjuksköterskorna på barnintensiven i Lund går inte tillbaka till sina jobb. Men enligt förhandlaren är inte sista ordet sagt.


I januari sade 32 av de 45 specialistsjuksköterskorna på barnintensiven upp sig i protest efter att Region Skåne ville säga upp de lokala arbetstidsavtalen.

Efter förhandlingar mellan Region Skåne och Vårdförbundet står det klart att arbetsgivarens slutbud inte räcker.

Vårdförbundet anser att förslaget missgynnar nyanställda, eftersom det skulle innebära att de som redan är anställda skulle få behålla den gamla modellen. Detta anser Vårdförbundet leder till att det bildas ett a-lag och ett b-lag på arbetsplatsen.

– Man har drivit en principfråga om arbetstider in absurdum. Det är obegripligt att Region Skåne har drivit detta så långt, det är helt uppåt väggarna, säger Mats Runsten på Vårdförbundet i Skåne till SVT Sydnytt.

Produktionsdirektören Lars Christensson, som sköter förhandlingarna, säger till Sydnytt att han inte vill ge några kommentarer ännu.

– Vi har en pågående förhandling och kommer ha en slutdiskussion med motparten imorgon, säger han.

Verksamhetschefen Per Westrin är orolig och säger att det måste bli en lösning.

– Det är ett kunskapskapital på 800 år som sagt upp sig, att jämföra med en erfaren barnhjärtkirurg som kanske har 25-30 års kunskap, säger han till Sydnytt.

En sjuksköterska som Sydnytt pratat med uppger att de som sagt upp sig söker nya jobb. Uppsägningstiden går ut i slutet av april.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News