Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Facket stoppar jobb i sjukt hus

Publicerad: 26 juli 2012, 13:22

Facket har stoppat arbetet i en byggnad på länssjukhuset Ryhov. En utlovad sanering av lokalerna har inte kommit igång.


De senaste tre åren har både personal och patienter i hus D9 på Ryhovsområdet i Jönköping drabbats av rinnande ögon, eksem, huvudvärk och andra hälsoproblem. Undersökningar avslöjade så småningom att det finns något under golvmattorna som gör många sjuka. Ibland har 25–30 procent av personalen varit hemma från jobbet.

I tisdags skulle arbetet med att byta ut golvet börja. Enligt planen ska saneringen ske etappvis och personalen evakueras till baracker på området under tiden.

Men när tisdagen kom och gick utan att något hände beslutade Kommunal, Saco, Vision och Vårdförbundet att stänga den norra delen av huset arbetsmiljöskäl från och med i dag torsdag.

– Jag har full förståelse för att facket gör vad de gör. Det är inte acceptabelt att vår personal blir sjuk av lokalerna, säger Carsten Frisenette-Fich, chefläkare och tillförordnad sjukhusdirektör.

I byggnaden sitter bland annat verksamhetsledningen och staben för vuxenpsykiatriska kliniken och beroendemottagningen. Nu under sommaren går det att flytta personalen. Men när alla är tillbaka från semestrarna ska 60–70 personer omplaceras, enligt Carsten Frisenette-Fich, som inte fått något besked om när renoveringen kommer att starta.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev