Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Facket tar grepp på antibiotikaresistens

Publicerad: 16 augusti 2016, 10:32

Ordförandena för de nordiska farmaceutförbunden samlade i Oslo. Från vänster: Sveriges Kristina Fritjofsson, Norges Tove Ytterbø, Islands Loa María Magnúsdóttir, Finlands Kirsi Kvarnstrøm och Danmarks Rikke Løvig Simonsen.

Foto: Sveriges Farmaceuter

De fem nordiska farmaceutförbunden trappar gemensamt upp kampen mot antibiotikaresistensen.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Farmaceuter

I slutet av förra året kom den internationella farmaceutorganisationen FIP med en rapport hur farmaceuter kan bidra ytterligare till att bekämpa antibiotikaresistensen. Den nordiska farmaceutunionen NFU tar nu utmaningen vidare med en nordisk deklaration om kamp mot antibiotikaresistens.

– Vi i Norden har ungefär samma förutsättningar. Det känns väldigt angeläget att lyfta frågan för oss som är experterna när det gäller läkemedel och läkemedelsbehandling, säger Kristina Fritjofsson, ordförande i Sveriges Farmaceuter, på telefon från Oslo där NFU just nu har sitt årliga möte.

Antibiotikaresistensen är ett växande globalt problem som har varit på tapeten i många år. Ofta är det felaktig användning som triggar resistensen. Här kan farmaceuternas kompetens spela en avgörande roll, anser Kristina Fritjofsson.

– Det här är inget nytt, antibiotika är en av de vanligaste behandlingarna som man dagligen expedierar. Vi har redan i dag en viktig roll men vi känner att vi kan göra mer, säger hon.

Det kan till exempel handla om att använda farmaceuterna till information inom egenvården när en snorig kund kommer in på apoteket.

– Då kan vi ha ett resonemang kring att det med största sannolikhet är en virusinfektion – och att det är egenvården som då är din bästa hjälp. Enligt Stramas riktlinjer läker nästan alltid luftvägsinfektioner ut av sig själva och kräver inte antibiotika, säger Kristina Fritjofsson.

Relaterat material

Ökad oro för antibiotikaresistens

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Farmaceuter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev