tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Facket: Vi ser nog bara toppen av ett isberg

Publicerad: 28 februari 2014, 15:31

Vårdförbundet lokalt har begärt möte med kvinnoliniken för att få veta hur situationen ska lösas sedan 28 barnmorskor på Ackis sagt upp sig.


- Jag fick höra det här i morse, jag visste inte att de skulle säga upp sig, säger Monica Hedström Carlsson, ordförande i Vårdförbundets Uppsalaavdelning.

Sedan barnmorskorna i Uppsala började strida för att förändra sin situation har Vårdförbundet försökt stötta dem och kommit med goda råd, enligt Monica Hedström Carlsson.  Hon har också hört rykten om att fler ska vara på väg att säga upp sig men inte fått någon information som bekräftar det.

– Vi har begärt möte ett med ledningen för kvinnokliniken för att få veta hur de ska lösa det här. Det är ju både en patientsäkerhetsfråga och en arbetsmiljöfråga och snart är det sommar också.

Höjer man ingångslönerna, så som Akademiska valt att göra för nyutexaminerade sjuksköterskor, måste man höja lönerna för alla andra också, menar hon.

­ – Man måste ha en plan av något slag för att få behålla sin personal. Nyligen sa ju 17 sjuksköterskor upp sig på kardiologen också. Sjukhuset står inför stora problem men vi ser nog bara toppen av ett isberg.

Ställföreträdande sjukhusdirektör Björn Ragnarsson och resten av sjukhusledningen på Akademiska sjukhuset duckar och vill inte tala med media. Samtal hänvisas till verksamhetschefen för kvinnokliniken, Masoumeh Rezapour Isfahani, som skulle ringa upp för en kommentar.

I Stockholm har rykten om massuppsägningar inför sommaren florerat på bland annat Södersjukhuset. Men några uppsägningar har inte kommit in i dag, enligt Ingegerd Lantz, verksamhetschef för kvinnovård och förlossning på Södersjukhuset.

– Nej, det känns hyfsat bra på klinikerna nu, säger hon.

Jane Stegring, vice ordförande i Vårdförbundets Stockholmsavdelning, har heller inte informerats om några planer på massuppsägningar i Stockholm i dag, 28 februari.

– Nej, men missnöjet är ju utbrett. Vi får signaler om att allt fler vill sluta jobba inom vården.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev