Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Facket vill se ny nämnd

Publicerad: 26 januari 2011, 12:50

Kollektivavtal för praktikanter samt en ny yrkesetisk nämnd är två av de krav som Sveriges Farmacevtförbund ställer i den kommande avtalsrörelsen.


Fackförbundet Sveriges Farmacevtförbund har nu lämnat över sina avtalsyrkanden för apoteksbranschen till arbetsgivarorganisationen Almega.

Bland annat vill facket inrätta en yrkesetisk nämnd tillsammans med arbetsgivarna. Nämnden ska se till att allmänhetens förtroende för apoteksverksamheten behålls samt att farmaceuternas legitimationsansvar inte äventyras.

I avtalsförhandlingarna kommer förbundet även begära att ett lokalt kollektivavtal för studenter förs in i det centrala kollektivavtalet. Bakgrunden är att Sveriges Farmacevtförbund anser att studenterna ska betraktas som anställda under sin praktikperiod.

Facket vill också att lönestrukturen i företagen ska beaktas på ett tydligare sätt vid lönesättningen. ”Det är en markering av vikten av att löneskillnader ska grunda sig på sakliga skäl och att chef och medarbetare ska föra en dialog om vad som krävs för att nå en högre lönenivå”, skriver Sveriges Farmacevtförbund i ett pressmeddelande.

Dessutom anser förbundet att farmaceuterna borde få minst tre dagar effektiv tid per år för fördjupad kompetensutveckling inom läkemedelsområdet. Förhandlingarna i 2011 års avtalsrörelse väntas starta den 16 februari.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News