Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fackförbund dömer ut förslag om rätt att sälja privat praktik

Publicerad: 8 oktober 2008, 09:46

Fackförbund dömer ut förslag om rätt att sälja privat praktik

Foto: Sjukgymnasten Göran Holmgren vill köpa en praktik av en äldre kollega och väntar nu på att regeringens vallöfte ska uppfyllas. Foto: Stefan Nilsson

Nu förverkligar regeringen vallöftet om att läkare och sjukgymnaster som går på nationella taxan får möjlighet att sälja sin praktik. Men landsting med vårdval får samtidigt rätt att tvinga in köparen i sitt vårdvalssystem.


I dag, onsdagen den 8 oktober, lämnar regeringen sitt förslag om ersättningsetablering för privatpraktiker på nationella taxan till lagrådet.

Det är ett förslag som sedan 1995 har efterlysts av Privatläkarföreningen och Legitimerade sjukgymnasters riksförbund, LSR, men som nu får stenhård kritik av de båda facken.

– Jag skulle inte råda någon att köpa en praktik på de villkoren, säger utredare Sven-Erik Skoogh på LSR.

Förslaget innebär att om landstinget har ett vårdvalssystem, som den nya läkaren eller sjukgymnasten skulle kunna ingå i, ska nämligen landstinget kunna neka köparen av praktiken rätten att få gå på den nationella taxan.

Förslag väntas snart

1995 stoppade den dåvarande s-regeringen möjligheten för läkare och sjukgymnaster som går på den så kallade nationella taxan att sälja sin praktik.
Nu kommer regeringen efter många turer att föreslå att läkare och sjukgymnaster får sälja sin praktik och att den som tar över får rätt att fortsätta gå på den nationella taxan.

Anser att förslaget ger vetorätt
Många landsting är nu på väg att införa vårdvalssystem, som innebär att patienten fritt kan välja vilken vårdenhet hon eller han vill tillhöra och att pengarna förs dit.

Om regeringen menar allvar med sitt förslag om ersättningsetablering kan landstingen inte få en sådan vetorätt, hävdar Sjukgymnastförbundet.

– Det är helt oacceptabelt. Då blir förslaget bara ett slag i luften, säger Sven-Erik Skoogh.

Han framhåller att det är oklart hur olika landsting kommer att utforma sina ersättningssystem till sjukgymnaster inom ramen för sina vårdvalssystem.

– Risken är därför att det inte blir några ersättningsetableringar. Det finns ingen som är beredd att betala hundratusentals kronor för en praktik – utan att veta vilka ersättningsregler som sedan gäller.

Privatläkarföreningens ordförande Gunnar Welander pekar på att många av privatläkarna på den nationella taxan inte passar in i vårdvalssystemens mallar. Många är ensamdoktorer, medan vårdvalssystem ofta bygger på vårdenheter med omkringresurser.

Både Privatläkarföreningen och LSR menar att det rimliga borde vara att den som övertar en praktik där nationella taxan har gällt också ska få överta rätten att gå på nationella taxan.

Hägglund vill ha enhetligt system
De misstänker att vetorätten mot taxe­praktiker i landsting med vårdval är en eftergift till landstingen, eftersom landstingen ”egentligen vill ha bort alla på taxan”.

Socialminister Göran Hägglund (kd) förklarar förslaget med att regeringen vill ha ett enhetligt och överskådligt system inom primär­vården.

– Vårdval är den modell vi vill ha för att stärka patientens ställning och vårdgivares rätt att etablera sig. Det är svårt att tänka sig att privatpraktikerna ska kunna välja mellan två system, säger Göran Hägglund.

Hoppas ta över privatpraktik
Sjukgymnast Göran Holmgren vikarierar i dag på två mottagningar i Stockholm. Han vill köpa en privatpraktik av en sjukgymnast som är på väg att pensionera sig och bara avvaktar att regeringen ska genomföra sitt vallöfte.

– Jag hoppas otroligt mycket på förslaget om ersättningsetablering.

Men de ljusblå förhoppningarna grumlas något av regeringens planer på att inlemma privatpraktikerna i landstingens vårdvalssystem.

– Då är man helt i händerna på vad landstinget bestämmer. Går man på taxan har man en framförhållning, så att man kan planera och investera för framtiden, säger Göran Holmgren.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev