Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fackförbund inför rätta för inlägg på Facebook

Publicerad: 6 februari 2014, 13:58

Foto: Photos.com

Inlägg på fackets Facebook-sida står i fokus i en rättegång i Norge, där arbetsgivaren har stämt det norska sjuksköterskeförbundet för brott mot fredsplikten.


Två veckor är avsatta för målet där Norsk sykepleierforbund (NSF) anklagas för att ha låtit medlemmar uppmana till olovliga stridsåtgärder och inte gjort tillräckligt för att stävja dem. Rättegången, som handlar om reaktionerna på en arbetstidsändring för sjuksköterskorna på Akershus universitetssjukhus, Ahus, är inne på sin tredje dag. Sjuksköterskornas arbetstid skulle utökas med tre helger om året.

Arbetsgivarorganisationen Spekters advokat har lämnat in 43 bilagor på sammanlagt 391 sidor som bevis för att facket står bakom aktioner riktade mot arbetsgivaren. Hälften av sidorna är kopior av inlägg från Facebooksidor, kommentarer och så kallade ”likes”, skriver norska tidningen Sykepleien.

Även e-post, referat från fackliga möten och uttalanden i media finns med i bevisen.

Under rättegångens första dag tittade rätten på en rad inlägg på NSF Ahus Facebooksida, där man uppmanat till att inte arbeta fler helger eller övertid. Någon hotade med att sluta, andra uppmanade andra sjuksköterskor att inte ta något jobb på Ahus. Det luftades planer om att gå till media och talades om ett behov att stå samlade och att ”visa makt”.

Arbetsgivarsidan anser att inläggen från personer på sidan kan uppfattas som en uppmaning agera mot arbetsgivaren.

Domaren frågade om inläggen kom från sjuksköterskor anställda på Ahus och om de var medlemmar i NSF.

– Jag räknar med det, svarade Tarjei Thorkildsen, arbetsgivarsidans advokat, enligt Sykepleien.

NSF anser inte att arbetsgivarsidan har på fötterna för sina anklagelser, varken när det dokumentation av om förbundet, förtroendevalda eller medlemmar skulle ha brutit mot fredsplikten. Precis som i Sverige finns i Norge en avtalad plikt att inte inleda stridsåtgärder under löpande avtal. NSF anser att Facebook-kommentarerna inte var något mer än spontana reaktioner från frustrerade anställda.

I målet råder också oenighet om vad som gäller enligt det rådande avtalet. Arbetsgivaren anser sig ha haft rätt att ålägga sjuksköterskorna att arbeta mer än var tredje helg. Facket anser att en överenskommelse från 1987, i samband med att arbetstiden reducerades, fortfarande gäller och att arbetsgivaren brutit mot avtal.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev