Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fackförbund struntade i kollektivavtal för personal

Publicerad: 7 maj 2008, 08:34

När det visade sig att en av Läkarförbundets styrelseledamöter inte hade kollektivavtal för sina anställda var förbundets dom hård. Men Dagens Medicin kan nu avslöja att ett antal anställda på förbundets egna lokalföreningar också står utan sådana avtal.


Dagens Medicin rapporterade i mitten av april att sjuksköterskorna vid Göingekliniken i Hässleholm saknar kollektiv­avtal (klicka här för artikeln). En av klinikens delägare är Gunnar Welander, som också är ledamot av Läkarförbundets centralstyrelse.

Förbundets ordförande, Eva Nilsson Bågenholm, var mycket kritisk mot Gunnar Welander och ansåg att kollektivavtal borde vara en självklarhet för ledamöter i centralstyrelsen.

– Tyvärr har det visat sig efter avslöjandena kring Gunnar Welanders klinik att det ser illa ut på flera håll i våra lokalföreningar. Det är pinsamt för oss som fackförening att inte ha kollektivavtal för våra egna anställda, säger Eva Nilsson Bågenholm.

”Jag kan inte svara på varför”
Bland dem som inte har kollektivavtal finns Göteborgs läkarförening. Ordförande är Christina Berntsson, som också sitter i Läkarförbundets centralstyrelse.

– Jag kan inte svara på varför vi inte haft kollektivavtal men nu förhandlar vi om det och det lär bli klart vilken dag som helst, säger hon.

Är det inte märkligt att du som sitter i centralstyrelsen inte sett till att det finns kollektivavtal?

– Jag kan egentligen inte säga mer än att jag arbetar på det, det säger väl allt. Vi har haft skriftliga avtal med varje enskild anställd och dessutom muntliga avtal. Detta är inget problem på en liten arbetsplats och jag anser att det är ett bra förhållande mellan mig och de anställda.

Kanslipersonalen på förbundets 28 lokalföreningar är anställda av föreningarna och inte av förbundet. Detta innebär att det i slutänden är läkarföreningarnas ordförande som har arbetsgivaransvaret.

Dagens Medicin har talat med ett stort antal lokalföreningar och resultatet visar på omfattande skillnader. Medan vissa läkarföreningar har kollektivavtal för sina anställda, saknas sådana hos andra föreningar. Ett antal lokalföreningar har valt att skriva avtal som ger den anställde samma ekonomiska villkor som för dem som arbetar vid förbundets centrala kansli i Stockholm. Dessa avtal är dock i många fall inte kollektivavtal, eftersom de tecknats mellan de anställda och arbetsgivare och inte mellan arbetsgivare och fack.

– Den typen av avtal ger inte samma skydd för den anställde eftersom de lättare kan sägas upp av arbetsgivaren. Det är anmärkningsvärt att ett fack­förbund inte har kollektivavtal för sina anställda, säger Åsa Erba-Stenhammar, som är avtalspolitiskt sakkunnig på fackförbundet Unionen.

Tas upp med alla ordförande
För att samtliga anställda i lokalföreningarna ska få kollektiv­avtal kommer frågan att tas upp på nästa möte för lokalföreningarnas ordförande. Eva Nilsson Bågenholm lovar också att om anställda förlorat pengar, till exempel för att pensionsavsättningarna varit för små, ska de få ersättning av Läkarförbundet.

– Vi hade ett ärende för några år sedan där en anställd fått för lite pensionsinbetalningar. Då löste vi det, självklart ska vi göra det nu också om liknande saker upptäcks, säger hon.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev