Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fackförbund vill ha längre utbildning

Publicerad: 30 december 2013, 15:25

Förläng grundutbildningen för sjukgymnaster och arbetsterapeuter till minst fyra år. Det vill yrkeskårernas fackförbund att regeringen tar tag i nästa år.


Även Vårdförbundet vill diskutera utbildningslängd för sina yrkesgrupper.

Redan i slutet av november uppvaktade Sjukgymnastförbundet statssekreterare Peter Honeth på utbildningsdepartementet med önskemål om förlängd grundutbildning för sjukgymnaster.

– Vi mötte förståelse från Honeth om att allt inte ryms i nuvarande utbildning för fysioterapeuter och fick i uppgift att tydligare precisera hur lång utbildning vi vill ha, säger Stefan Jutterdal, ordförande i Sjukgymnastförbundet som vid årsskiftet byter namn till Fysioterapeuterna.

Efter jul- och nyårshelgerna ska fackförbunden prata ihop sig om sina utbildningspolitiska program för att återkomma till regeringen i februari.

Skälen till att förlänga grundutbildningarna är dels att all ny kunskap och forskning inte ryms inom de tre nuvarande utbildningsåren, dels att undvika risken för att halka efter internationellt, menar sjukgymnasternas och arbetsterapeuternas respektive förbund.

– Med dagens kunskapsproduktion behövs det fyra års utbildning för arbetsterapeuter som ska ut och jobba i en föränderlig sjukvård och på nya arenor som till exempel i skolan, hemsjukvården och arbetsförmedlingen, säger Lena Haglund, ordförande i Förbundet Sveriges arbetsterapeuter.

Inom Vårdförbundet har ämnet länge varit på tapeten.

– Vi har i många år haft frågan om utbildningslängd uppe i många år. När de andra förbunden nu lyfter upp den är det aktuellt för oss att föra samtal med dem, säger Lisbeth Löpare Johansson, vårdstrategisk chef på Vårdförbundet.

Men om det är grund- eller specialistutbildningarna som i så fall bör förlängas är inte avgjort. Det måste Vårdförbundet först diskutera med respektive yrkesförening, framhåller Lisbeth Löpare Johansson.

Frågan om en statligt reglerad specialistordning för fysioterapeuter och arbetsterapeuter ska också tas upp med regeringen i februari. Specialistsjuksköterskornas utbildning regleras redan i högskoleförordningen men Vårdförbundet driver frågan för röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker, enligt Lisbeth Löpare Johansson.

Relaterat material

Fysioterapeut är den nya titeln

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev