torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fackförbund vill veta hur Cosmic påverkar arbetsmiljön

Publicerad: 12 mars 2009, 11:08

Arbetsmiljön bör granskas innan journalsystemet Cosmic införs på fler vårdinrättningar vid Landstinget i Jönköpings län. Det anser ett flertal fackförbund.

Ämnen i artikeln:

Cosmic

Just nu används Cosmic på försök vid tre vårdcentraler och ett införande är planerat på ytterligare tre sjukhuskliniker. Fackförbunden, däribland Kommunal, den lokala läkarföreningen och Vårdförbundet, har inget emot att man inför Cosmic. De motsätter sig dock att journalsystemet sätts i bruk på fler ställen innan Arbetsmiljöverket gjort en granskning där de tittar på om Cosmic uppfyller kraven på god fysisk och psykisk arbetsmiljö för arbetstagarna.

Införandet av journalsystemet diskuterades på det senaste mötet med landstingets centrala samverkansgrupp. Facken och arbetsgivarna har olika uppfattningar kring hur allvarliga riskerna i arbetsmiljön är och hur och om införandet av Cosmic bör fortsätta.

Planeringsdirektör Mats Bojestig säger i ett pressmeddelande att han tycker det är synd om det blir en försening.

– Att avbryta skulle vara respektlöst mot dem som lagt ner tid och energi på att lära sig ett nytt it-system. Det är inget man lär sig på egen hand utan alla på en enhet måste ta till sig den utbildning som erbjuds.

Arbetsmiljöenheten vid landstinget har i en utvärdering på de tre vårdcentraler som redan börjat använda Cosmic sett att det finns mycket som måste förbättras innan Cosmic kan börja användas på fler ställen. Bland annat har det påpekats att det måste bli enklare att få en överblick i systemet och antalet musklick som krävs för olika manövrar bör bli färre.

Användarna i utvärderingen anser att de inte har så stor nytta av Cosmic. Magnus Mattsson-Mårn, som är läkare och verksamhetschef för vårdcentralerna i Skillingaryd och Vaggeryd, tycker dock att det är ett tungt skäl till att inte fördröja införandet av journalsystemet.

– Vinsterna kommer inte förrän fler är med och gör vi ett uppehåll tappar vi fart och kunskap. Ju fler som använder Cosmic, desto större nytta för både patienter och personal, säger han i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev