Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fackförbunden fortsätter striden om rikskupongerna

Publicerad: 15 juni 2010, 13:03

Fackförbunden fortsätter striden om rikskupongerna

Foto: Foto: Photos.com

På måndagen fortsatte förhandlingarna mellan Apoteket AB och fackförbunden om rikskuponger för de anställda. Hos de andra aktörerna går meningarna om rikskuponger isär.


Sveriges farmacevtförbund, SFF, skriver på sin sajt att förbundet fick ett visst gehör för sin ståndpunkt att den ekonomiska kompensation Apoteket AB utlovat, ska gälla även dem som inte plockat ut rikskuponger.

Förhandlingarna under måndagen fokuserades på denna grupp av anställda.

Apoteket AB har sedan tidigare beslutat att ge en löneförhöjning som motsvarar det skattemässiga förmånsvärdet för kupongerna till dem som tagit ut kuponger. Detta skev Dagens Apotek om i förra veckan.

SFF skriver vidare på sin sajt att förhandlingarna inte tar upp nivån på de löneförhöjningarna, utan bara att kompensationen ska ges även till dem som inte utnyttjat förmånen och därmed inte förmånsbeskattats.

SFF kommer, när förhandlingarna är avslutade, att gå igenom vilka konsekvenser resultatet får för övriga apoteksaktörer som övertagit verksamhet från Apoteket AB.

Enligt förbundet kan det då bli aktuellt med överläggningar eller förhandlingar även med de andra aktörerna.

Vid en rundringning som Dagens Apotek gör till andra apoteksaktörer visar det sig att Kronans Droghandel har bestämt sig för att ha rikskuponger året ut.

Något beslut för 2011 är inte tagit ännu enligt Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Droghandel.

Gunilla Winlund, chef för personalfrågor på Medstop, säger att det gamla avtalet från monopolets tid om rikskuponger finns kvar och att Medstop ”tittar på frågan”.

– Huvudkoncernen Medstop har inga kuponger, men våra tre dotterbolag (de tre kluster Medstop tog över, reds. anm.) har det även om det är ett avtal som snart löper ut. Men vi är medvetna om frågan, säger Gunilla Winlund.

Tony Rydberg, Vårdapotekets vd, har inga intentioner att fortsätta med rikskuponger när det gamla avtalet löper ut vid halvårsskiftet.

– Vi tycker att det är otidsenligt och alldeles för mycket administration, säger han.

De anställda inom Vårdapoteket kan fram till den 30 juni utnyttja de rikskuponger som finns i lager, men inga nya tas hem enligt Tony Rydberg.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev