Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Fackförbunden tror på god löneutveckling de närmsta åren

Publicerad: 9 April 2010, 14:39

Nu snurrar lönekarusellen på svenska apotek. En apotekstekniker kan höja sin lön med flera tusenlappar i månaden genom att byta jobb.


Enligt Tero Huhta, förhandlingschef på Farmaciförbundet, får vissa apotekstekniker och receptarier mellan 2 000 och 5 000 kronor mer i månadslön när de byter arbetsgivare.

Det är höga påslag för yrkesgrupper som tjänade 21 000 respektive 26 500 kronor enligt 2009 års medianlöner, redovisade av Farmaciförbundet.

– Nu är det gulddagar för våra medlemmar, säger Tero Huhta.

Under våren förhandlar Farmaciförbundet om sitt centrala löneavtal med arbetsgivarsidan.

– Givetvis tycker vi att det ska avspeglas att våra medlemmar är attraktiva på arbetsmarknaden, säger Tero Huhta.

Först nästa vår, under 2011, ska Sveriges farmacevtförbund få ett nytt centralt löneavtal. Vilka krav förbundet kommer att ställa då är för tidigt att säga, men förhandlingschefen Martin Lindeblad spår en god löneutveck­ling för de 7 500 medlemmarna.

Enligt hans bedömning är ­ungefär 5 procents ökning per år rimligt under de kommande åren.

– Men det är viktigt att byta jobb för att förbättra sina villkor. Då får arbetsgivarna upp ögonen, säger Martin Lindeblad.

Johan Wallér, vd för branschorganisationen Sveriges apoteksförening, ser inte samma tydliga koppling mellan omreglering och löner. Han framhåller i stället möjligheten att konkurrera genom mer utmanande arbetsuppgifter.

– En del vill jobba i ett litet företag, andra i ett större. Det enda som är självklart är att när det finns fler arbetsgivare att välja mellan är det lättare att hitta en som man trivs med, säger Johan Wallér.

Receptarien Markus Trulsson, som själv lämnat Apoteket AB och gått till Apotek 1, tycker inte riktigt att han märkt av någon enorm uppåtgående lönespiral.

– Jag har höjt min lön med en tusenlapp. Ingen jag känner har fått upp lönen med flera tusen kronor i månaden.

Markus Trulsson tror att många glömmer bort att även arbetstiden har ökat. Enligt ett avtal som slöts i höstas är den nya veckoarbetstiden för heltid 40 timmar, inte 37,5 som tidigare. Om man bortser från arbetstidsförlängningen har Markus lön gått upp med cirka 2 000 kronor i månaden nominellt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev