Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Facklig kritik mot utbildning i strejktider

Publicerad: 5 maj 2008, 12:20

Biomedicinska analytiker som är medlemmar i Naturvetareförbundet har fått snabbutbildning för att kunna ta över arbetsuppgifter från Vårdförbundets medlemmar som går ut i strejk i dag. Det hävdar Vårdförbundet i Uppsala. Uppdaterad 2008-05-06


– Under de senaste två veckorna har man lärt upp personal på arbetsuppgifter som de aldrig haft förut. Det handlar om vissa analyser som inte ingår i akutsortimentet, säger Annika Jonasson, förtroendevald för Vårdförbundet på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Naturvetareförbundet har kommit överens med Vårdförbundet om att vara neutralt under den pågående konflikten. Enligt Annika Jonasson har de personer som fått utbildning inte varit på det klara med att det fanns en koppling till strejken.

– Den som erbjuds vidareutbildning tackar ju inte nej, det kan de inte göra heller, det är ju arbetsvägran. Nu har jag diskuterat det här med de naturvetare som är aktuella och de har inte varit medvetna om att detta har med strejken att göra.

Agneta Wiberg, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Uppsala, säger att det vore ett tydligt fall av strejkbryteri om de personer som snabbutbildats nu skulle börja utföra arbetsuppgifter som Vårdförbundets medlemmar normalt har.

Hon poängterar att kritiken är riktad mot arbetsgivaren och inte mot enskilda arbetstagare i Naturvetareförbundet eller Naturvetareförbundet i sig.

– Vi har redan medgivit undantag från varslet på klinisk kemi för att klara verksamheten och om arbetsgivaren ändå skulle låta naturvetare utföra våra arbetsuppgifter så är det självklart strejkbryteri.

Vårdförbundet har tagit upp frågan med landstingsledningen, förklarar Agneta Wiberg.

– De säger att de måste se till att klara verksamheten, men har inte medgett att personerna har utbildats för att klara strejken. Vi har framfört att det inte är tillåtet att göra på det här sättet och hoppas att de lyssnar.

Från sjukhusledningen sida tillbakavisar man bestämt att utbildningen har något med strejken att göra.

- Det handlar om att vi har ny utrustning och har startat en upplärningsprocess inför sommaren. Några av de biomedicinska analytikerna tillhör Vårdförbundet och några Naturvetareförbundet, men de har ju samma utbildning och det här är ett led i den normala kompetensutvecklingen, säger Björn Ragnarsson, biträdande sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset.

- Vi har ansträngt oss för att hantera strejken på ett schysst sätt och skulle aldrig någonsin uppmana till strejkbryteri, fortsätter han.

Naturvetareförbundet har reagerat starkt på uppgifterna att deras medlemmar skulle ha utbildats för att ta över strejkandes uppgifter.

- Vi har varit väldigt tydliga med att vi ställer oss neutrala. Vårdförbundet får inte anklaga eller ens antyda att någon är strejkbrytare, säger Jörgen Ohlsson, förbundsdirektör för Naturvetareförbundet.

Läs mer om Vårdförbundets lönestrid. Klicka här.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev