söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fackombud ense om krav i Skaraborg

Publicerad: 23 april 2013, 11:42

Det är omöjligt att prioritera arbetsuppgifterna inom öppenvårdspsykiatrin vid Skaraborgs sjukhus och bemanningen är inte anpassad till arbetsbelastningen, enligt en anmälan.


Det är lokala skyddsombud från flera fackförbund, däribland Vårdförbundet och Läkarförbundet, som begär hjälp från Arbetsmiljöverket för att lösa bristerna inom öppenvårdspsykiatrin, verksamhetsområde M5, vid Skaraborgs sjukhus.

Sedan senhösten förra året är akutmottagningen inom psykiatrin stängd dagtid. Vid årsskiftet blev antalet specialistläkare färre och det har enligt skyddsombuden också varit svårt att rekrytera alternativt bemanna psykiatrisjuksköterskor till lediga tjänster. Detta ska ha lett till en försämrad arbetsmiljö i form av ökad arbetsbelastning, vilket skyddsombuden skriver att de har påtalat. Trots att arbetsgivarsidan har tagit fram en åtgärdsplan har den inte varit tillräcklig för att förbättra arbetsmiljön, anser skyddsombuden.

Skyddsombuden skriver vidare att personalen det senaste halvåret har upplevt en försämrad arbetsbelastning och arbetsmiljösituation. Bland annat har stressymtomen har ökat, det har skett en ansvarsförskjutning mellan yrkeskategorierna, det saknas hållbara rutiner och det ska vara omöjligt att prioritera arbetsuppgifterna. Bemanningen är inte heller anpassad till arbetsbelastningen, enligt anmälan. Därför vill skyddsombuden att arbetsgivaren gör något åt problemen, både kort- och långsiktigt utifrån en tidssatt handlingsplan.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev