Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Fackordföranden tveksam till <BR>våldtäktsdömd läkarstudent

Publicerad: 12 november 2008, 13:01

Läkarstudenten som dömts för våldtäkt mot barn kommer knappast att kunna arbeta som läkare. Den bedömningen gör Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.


Läkarstudenten i Lund är dömd för våldtäkt mot barn efter att ha haft påtvingat oralsex med sin kompis minderåriga lillebror. Högskolans avskiljandenämnd har gått emot Lunds universitet och beslutat att mannen ska få slutföra sin utbildning.

Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm är mycket tveksam till beslutet.

– Vi har väldigt svårt att se att den här typen av övergrepp skulle vara förenligt med att arbeta med människor inom vården. Där är patienten helt utlämnad till läkaren, säger hon.

Ska man inte få chansen att gå vidare när man har avtjänat ett straff?

– Ur juridisk synpunkt är det självklart så, men det här handlar mer om den speciella situationen i sjukvården. Där måste det finnas en hundraprocentig tilltro.

Eva Nilsson Bågenholm tror inte att den våldtäktsdömde mannen kommer att få någon läkarlegitimation av Socialstyrelsen även om han fullföljer utbildningen. Om han ändå skulle få det utesluter hon inte att han kan beviljas medlemskap i Läkarförbundet.

– Det går inte att uttala sig med ett bestämt ja eller nej. Vi gör alltid individuella bedömningar. Det gäller oavsett vilken typ av brott det handlar om.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev