Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fågelinfluensa ger tiofaldigad inflammation i lungceller

Publicerad: 11 november 2005, 09:48

Viruset som orsakar fågelinfluensa ger en inflammation med mer en tio gånger så höga nivåer av inflammatoriska ämnen än vanligt influensavirus. Det kan vara en av förklaringarna till varför viruset är så farligt, enligt en studie från Hongkong.


Forskare från University of Hongkong i Kina och deras medarbetare i Vietnam har jämfört nivåerna av olika inflammatoriska ämnen, cytokiner och kemokiner, som bildas vid infektion med H5N1, som ligger bakom den fruktade fågelinfluensan, och H1N1 som orsakar vanlig influensa hos människor.

Forskarna lät infektera lungceller i provrör, dels med H5N1 av en stam som förekom i Hongkong 1997 och en stam från Vietnam år 2004, och dels med H1N1. 24 timmar efter infektion med H5N1/04 var nivåerna av det inflammatoriska ämnet IP-10 i lungcellerna uppe i 2200 pikogram per milliliter, jämfört med 200 pikogram per milliliter vid infektion med H1N1. I cellerna som infekterats med H5N1/97 låg nivån på 1750 pikogram per milliliter. Liknande resultat sågs för andra inflammatoriska ämnen.

Forskarnas slutsats är att de höga nivåerna av cytokiner leder till ett okontrollerat immunsvar i lungorna, och att detta bidrar till att H5N1 kan ge upphov till livshotande lunginflammationer och akut andnöd.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev