Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fågelvirus bevakas vid hemflygning

Publicerad: 22 augusti 2006, 07:20

När flyttfåglarna lyfter i höst finns risk att fler än i våras är bärare av fågelviruset H5N1. Nu ska kontrollstationer sättas upp på tre platser i Sverige.


Efter häckningen, där fåglarna ju umgås nära varandra, finns risk för att viruset H5N1 kan ha spridit sig bland fåglarna. Fler än i våras kan bära på smittan. För att hålla koll på smittspridningen kommer Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, att upprätta tre teststationer på platser där flyttfåglar rastar på sin väg mot varmare trakter.

- Vi kommer inom ett par veckor att ta prover vid Umedeltat i Västerbotten, Hornborgasjön i Västergötland och Ottenby fågelstation på Öland, berättar Marianne Elvander, statsepizootolog vid SVA.

Björn Olsen, infektionsläkare och professor i zoonotisk ekologi och epidemiologi vid Högskolan i Kalmar, tror inte på någon ny anstormning av fåglar som bär på H5-virus under höstflyttningen men han tycker att de provtagningar som planeras är viktiga.

- Det behövs en grundforskning för att övervaka hur mycket högpatogent virus som förekommer bland fåglarna. Inte minst för att kunna göra riskbedömningar för framtiden, säger han.

För smittskyddet är det av intresse att veta hur fågelviruset H5 utvecklas och i vilken grad det smittar bland fåglarna.

- Risken för att smittan ska föras över till människa är ju väldigt liten men det bra att ha så mycket information som möjligt, inte minst för att kunna bemöta människors frågor och minska oron. Man har flaggat för att det kan bli värre med fågelsmittan under hösten, så det är bra om vi är förberedda på detta, säger Maria Brytting, chef för mikrobiologen på Smittskyddsinstitutet, SMI.

Under sommaren har SVA tagit prover på ett tiotal fåglar som misstänks ha haft H5N1, ingen har visat positivt resultat.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News