Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Falck Ambulans misstänks ha mörkat övertid med arvoden

Publicerad: 24 november 2008, 12:19

Falck Ambulans misstänks ha mörkat övertid med arvoden

Foto: Illustration: Photos.com

Falck Ambulans AB i Skåne kan ha mörkat övertid genom att betala ut arvoden i stället för övertidsersättning. Det skriver tidningen Lag & Avtal.


Falck kör ambulans i tre av Region Skånes fem områden.

En anonym ambulansjukvårdare uppger till tidningen att företaget från och med 2005 rutinmässigt har betalat ut arvoden till sina anställda som ersättning för övertid. Detta sedan regler om att varje ambulans skulle ha en särskild ambulanssjuksköterska infördes och heltidsanställda snabbt uppnådde taket för övertid.

Själv uppger ambulanssjukvårdaren att han i genomsnitt har fått ut 150 000 kronor per år utöver lönen i övertidsarvoden.

Att ge ut klumpsummor utöver lönen och inte rapportera in övertid är ett brott mot arbetstidslagen.

– Jag började i augusti 2007 och kan inte svara på något som hände under tiden innan dess, säger Jörgen Ljung, HR-chef vid Falck Ambulans AB, till Dagens Medicin.

Däremot försäkrar han att all övertid registreras i dag.

– Nu använder vi arvoden som lönetillägg för dem som väljer att flytta sin semester för att täcka upp behov vi har under sommaren och vid särskilda ansvarsområden. Arvoden kan också vid enstaka tillfällen användas som en extra bonus när anställda har jobbat övertid. Men det inte i stället för övertid. All tid registreras i systemet, det är jätteviktigt, säger Jörgen Ljung.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev