Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Falck kan krävas på ersättning

Publicerad: 26 juli 2013, 11:13

Falck Ambulans kan tvingas betala för att vid flera tillfällen i sommar frångått kravet på specialistutbildade sjuksköterskor i ambulanserna i Stockholms läns landsting. (UPPDATERAD)


Enligt avtalet mellan Stockholms läns landsting och Falck Ambulans ska det finnas en specialistutbildad sjuksköterska i ambulansbesättningen. Landstinget kunde dock bevilja dispens för grundutbildade sjuksköterskor i sommar för att förebygga allvarliga bemanningsproblem. Men ingen sådan dispens har getts, vilket innebär att det kompetenskrav som står i avtalet gäller.

Ambulansföretaget har ändå, enligt egen utsago endast vid enstaka fall, under sommaren använt sig av ”väldigt erfarna sjuksköterskor ” med ”en adekvat kompetens” i stället för specialistutbildade sjuksköterskor.

Det ska totalt handla om 63 pass, eller 1,4 procent av det totala antalet pass i sommar, uppger Staffan Thore, pressansvarig för Falck Ambulans.

– Vår ambulansläkare har gått igenom kompetensprofilen och sett att dessa sjuksköterskor kan ge en patientsäker vård. Det handlar om ett fåtal personer, säger Staffan Thore.

Stockholms läns landsting har informerats av Falck Ambulans att grundutbildade sjuksköterskor har ersatt specialistsjuksköterskor i vissa fall. Landstinget har därför begärt en skriftlig redogörelse från ambulansföretaget för att få mer detaljerad information om hur situationen har varit i sommar.

– Vi har varit i kontakt med Falck Ambulans och frågat om det här. De har bekräftat att det finns personer som har jobbat utan den fullständiga kompetens som står i avtalet. Men i vilken omfattning det har skett vet vi ännu inte, säger Said Mousavi, tillförordnad chef på avdelningen för särskilda vårdfrågor vid landstinget.

Vilka påföljder finns?

– Vi kan begära tillbaka ersättning. Först måste vi veta i vilken omfattning det här har skett, säger Said Mousavi.

Falck Ambulans anser inte att företaget har brutit mot sitt avtal med Stockholms läns landsting.

– Vi har gjort den här prövningen och bedömt att de fåtal personer som det handlar om har rätt kompetens för att arbeta, säger Staffan Thore.

Så du vill inte säga att ni har kringgått eller brutit mot avtalet mot landstinget?

– Nej, det vill jag inte säga, säger Staffan Thore.

Ambulansförbundet Alarm har varit kritisk mot situationen i Falcks ambulanser och att den rätta kompetens som står i avtalet har saknats. Men sedan förbundet fick träffa Falck Ambulans på torsdagen är ordförande Henrik Johansson nöjd. Det värsta är över, säger han.

– Vår samsyn är att vi ska ha en dialog. Vi känner oss tillfreds med utkomsten, säger Henrik Johansson.

Ser du någon risk att samma problem uppstår nästa sommar?

– Nej, det tror jag inte. Vi har lyckats uppnå en debatt och en diskussion om det här. Jag tror faktiskt inte att det kommer att upprepas, säger Henrik Johansson.

Enligt Falck ambulans kommer det inte vara fler tillfällen i sommar som specialistutbildade sjuksköterskor ersätts med grundutbildade.

Relaterat material

"Varje dispens i Stockholm är tidsbegränsad"

”Ambulansföretagen vill inte betala för en bra arbetsmiljö”

”Sänkta krav på kompetens ett beslut utan riskanalys”

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev