Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fallrapport behöver inte etikprövas

Publicerad: 29 april 2020, 08:58

I ett unikt beslut har Överklagandenämnden för etikprövning, Önep, kommit fram till att etikprövning inte behövde ske för en fallrapport om en patient med en ovanlig tandsjukdom. Det är dock inte säkert att beslutet är prejudicerande.


Det var förra året som det fördes en debatt hos Läkartidningen där å ena sidan företrädare för Etikprövningsmyndigheten ansåg att etikprövning behövdes för fallbeskrivningar, medan bland andra tidningens medicinska redaktörer hävdade motsatsen.

Nu har Önep satt ner foten i ett fall som lämnats till Etikprövningsmyndigheten och där myndighetens ledamöter inte kunde enas, skriver Läkartidningen. Enligt nämnden är den aktuella fallbeskrivningen inte forskning i etikprövningslagens mening – och därmed ska ingen etikprövning ske.

Läkartidningen rapporterar att det i fallstudien inte funnits någon forskningsavsikt, vilket var anledningen till att Önep kom fram till sitt beslut.

Men tyvärr för dem som hoppats på att praxis nu skulle vara skapat så är beslutet alltså inte ”nödvändigtvis prejudicerande”, enligt Kjell Asplund, ledamot i Önep.

– I vår interna diskussion har vi varit väldigt tydliga med att vi tar ställning i det här fallet men att vi inte nödvändigtvis betraktar det som prejudicerande för alla andra fallbeskrivningar, säger han till Läkartidningen.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev