Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fälls för sprit i sprutor

Publicerad: 21 januari 2011, 12:37

Brickor med sprutor fyllda av sprit serverades på en fest som marknadsföring för ett läkemedelsföretag. Nu fälls företaget för brott mot de etiska reglerna.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I samband med Veterinärkongressen i Uppsala i november sponsrade läkemedelsföretaget Boehringer Ingelheim Vetmedica, BIV, en fest.

Där bars det runt brickor med sprutor avsedda för läkemedlet Metacam, ett smärtstillande medel som kan ges oralt till djur. På festen var dock sprutorna fyllda med alkohol och festdeltagarna fick plocka åt sig så många de ville ha.

Det är inte okej, tycker Läkemedelsindustrins informationsgranskningsman, IGM. För första gången fälls därför ett företag för brott mot reglerna för umgänget mellan läkemedelsföretag och personal inom djursjukvården. Dessa etiska regler infördes 2008 av Lif, som är läkemedelsindustrins branschorganisation.

Orsaken till fällningen är delvis alkoholen. Reglerna tillåter bara vin eller öl, inte sprit, konstaterar IGM.

Visserligen hävdar BIV i sitt svar att sprutorna var fyllda med danskt så kallat hedvin, som inte kan kallas för sprit. Men IGM har utrett saken närmare och konstaterar att  hedvin  är danska för  hetvin , ett namn som syftar på den hetta i smaken som alkohol ger. Hedvin är ett vin med tillsatt sprit i och ska därför räknas som sprit, anser IGM.

Dessutom uppfyller inte festen kraven för att sponsring ska tillåtas. Det så kallade  Get together-partyt  hade en övervägande social karaktär och sponsring får bara förekomma om aktiviteten är yrkesförkovrande. BIV fälls därför och ska betala 90 000 kronor i avgift.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News