lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fallskärm till chef värd 3 miljoner hölls hemlig

Publicerad: 2 juni 2017, 11:36

Inger Bergström, regiondirektör.

Landstinget Västernorrland lät HR-chefen gå efter bara ett år. Det generösa avgångsavtalet gömde den nuvarande regiondirektören i sin hemliga låda i två år.

Ämnen i artikeln:

Landstinget Västernorrland

Det blåser nu kring nuvarande regiondirektören Inger Bergström, som i februari 2015 skrev på avtalet för Landstinget Västernorrlands räkning. Hon var då förvaltningschef. Hon lät inte diarieföra överenskommelsen, som kostar landstinget totalt cirka 3 miljoner kronor, utan valde att förvara dokumentet i en hemlig låda. Tills igår, då det publicerades av landstinget efter att ha avslöjats av Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Överenskommelsen ger den kortvariga HR-chefen rätt till 30 månaders full lön à 69 300 kronor under arbetsbefrielse, samt en betald utbildning.

Regionstyrelsens ordförande Erik Lövgren (S) säger till radion att han har förtroende för Inger Bergström, trots att han beskriver det inträffade i starka ord.

– Jag litar på att vi gör allt för att ta fram sånt här osunt skit som finns i bakgrunden. Det ska inte förekomma. Det är inte det här skattebetalarnas pengar ska användas till, säger Erik Lövgren till P4 Västernorrland.

Den arbetsbefriade HR-chefen fick även en utbildning betald, men arbetar sedan juni 2016 heltid som HR-chef för en kommun i Mellansverige. Trots hennes nya jobb fortsätter lönen från Västernorrland att ticka på under kontraktstiden fram till den 27 augusti i år.

Så sent som på onsdagen förnekade Inger Bergström, i P4 Västernorrland, att avtalet skulle finnas. Men på torsdagen publicerade landstinget alltså dokumentet, tillsammans med ett pressmeddelande där Inger Bergström uttrycker ånger. Hon säger där att hon tecknat avtalet på uppdrag av dåvarande landstingsdirektören Anders L Johansson. När hon får fråga om varför HR-chefen skulle få så förmånliga villkor så hänvisar hon reportern till att i stället fråga honom.

Inger Bergström framhåller att avtalet är arbetsrättsligt korrekt, men på fråga från P4 Västernorrland, om varför hon velat dölja det, svarar hon att det inte kändes moraliskt rätt när hon upprättade det.

– Jag fick i uppdrag att ordna ett sådant här avslut och det gjorde jag, men det kändes inte rätt. Så därför har jag nog hoppats att det bara skulle försvinna, men det gör ju aldrig saker, så jag är faktiskt glad i dag att det här kommer fram och att jag får visa det här, säger Inger Bergström till P4 Västernorrland.

Landstinget Västernorrland har under många år genomgått en ekonomisk kris. Till de omdebatterade åtgärderna för att stärka ekonomin hör stängningen i vintras av Sollefteås BB. I torsdags återgav Sundsvalls Tidning uppgifter ur medarbetarenkäten för 2016, som visar på utbrett missnöje hos landstingets personal.

ALEXANDER KRISTOFERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev