Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Falska data bakom banbrytande stamcellsforskning

Publicerad: 1 april 2014, 08:25

För två månader spreds nyheten över världen att kroppsceller kan omvandlas till stamceller genom ett milt syrabad. Men en undersökning av det japanska forskningsinstitutet Riken pekar på medvetna fel i den omdiskuterade forskningen.


Enligt genomgången ska den unga forskaren Haruko Obokata, som tills nyligen var verksam vid Riken, ha manipulerat bilder av två olika geler som använts i experimenten. Syftet ska ha varit att få resultaten att se bättre ut, rapporterar Los Angeles Times och flera andra medier.

Vidare ska det ha varit extremt svårt för någon utomstående att följa och förstå hennes experiment, eftersom laboratorieanteckningarna är av så dålig kvalitet.

Resultaten från Obokatas och hennes kollegors försök publicerades ursprungligen i två artiklar i tidskriften Nature den 29 januari. Där beskrevs hur forskarna framställt så kallade Stap-celler genom att utsätta kroppsceller från nyfödda möss för olika typer av stress. Cellerna kunde sedan ge  upphov till olika typer av vävnad när de injicerades i musembryon.

Men ganska snart uppstod det tvivel i forskarvärlden kring bland annat påstådda fel i olika bilder. För två veckor sedan slog Riken fast att det mycket riktigt fanns fel i vissa av bilderna men att dessa var oavsiktliga. När nu undersökningen är klar drar man alltså slutsatsen att andra fel i hur resultaten beskrivits var avsiktliga.

Undersökningen pekar ut Haruko Obokata som ensam skyldig till att ha manipulerat bilderna, men ett par av de andra forskarna får skarp kritik för att man inte säkerställt att de rapporterade resultaten var korrekta.

Enligt Japan News bestrider Haruko Obokata att hon avsiktligt skulle ha ändrat bilderna.

Hittills har inga andra forskare lyckats återupprepa resultaten från Obokatas och hennes kollegors experiment.

Läs också blogginlägget:  Från ung stjärna till nedgörande kritik från Nobelpristagare .

Relaterat material

Forskare vill dra tillbaka banbrytande stamcellsstudier

Ny stamcell kan vara en revolution

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev