Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Falska vårdadresser på nätet kan bli dyrbara för surfare

Publicerad: 22 mars 2005, 13:10

Felaktiga webbadresser till landsting och sjukhus används för att lura internetsurfare.


Sveriges Kommuner och Landsting varnar nu för webbaddresser som har "fulregistrerats". Sättet att luras är inte nytt, men det har nu upptäckts att aktörer har börjat massregistrera domännamn som liknar riktiga webbadresser, fast med ett litet stavfel eller tillagd ändelse. Bland annat har www.vgregionen.se registrerats, bara två bokstäver ifrån den riktiga adressen www.vgregion.se.

- Det här är ett stort problem. Skojarbranschen är allmänt stadd i utveckling, säger Olof H Hallström, generalsekreterare i Stiftelsen för internetinfrastruktur, II-stiftelsen.

- Det är typiskt att man registrerar domännamn dit ett stort antal människor söker sig, som till exempel ett sjukhus. Sedan fastnar man i garnet.

Den som använder telefonmodem och som skriver fel på webbadressen riskerar att få sitt modem kapat. Det innebär att datorn laddar ner en uppmaning att ringa upp nummer på eget bevåg, ofta ett dyrt betalnummer som belastar modemanvändarens räkning. Det finns också risk för virus. Kännetecknande för fulregistrerade sajter är att de ofta är svåra att lämna. Det dyker ofta upp en mängd små fönster när du vill stänga ner sidan, som ber dig svara på olika frågor och installera tjänster.

Akademiska kontaktade jurist  Medarbetare på Akademiska sjukhuset i Uppsala upptäckte i höstas att det fanns en sida som hette www.akademiskasjukhuset.se, vilket ligger mycket nära den riktiga sajten www.akademiska.se.

- Vi tog kontakt med en jurist för att få tillbaka till domänadressen, säger Maria Bergkvist, webbsamordnare på sjukhuset.

Juristen har lämnat in en ansökan till II-stiftelsen om alternativt tvisteförfarande, ett sätt att tvista om ett domännamn som någon har registrerat för att störa någons verksamhet.

Sveriges Kommuner och Landsting ska nu göra samma sak. Fejkade adresser som ligger nära namnen på 84 kommunwebbplatser, samt ett mindre antal adresser som liknar landsting, sjukhus och bibliotek har fulregistrerats.

- Detta har ökat lavinartat. När man surfar idag måste man agera med försiktighet, särskilt om man söker med sökmotor. Titta noga på länken innan du klickar dig vidare och var noggrann när du skriver in en adress själv, råder Hansi Carlson, it-strateg vid Sveriges Kommuner och Landsting.

Christina Kennedy

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev