söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fältsjukhus – en förberedelse för det värsta

Publicerad: 23 mars 2020, 20:16

Försvarsmaktens konvoj lastas av med anledning att utrymmen i Stockholmsmässan i Älvsjö görs om till vårdplatser den 23 mars 2020 i Stockholm. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Fältsjukhus med totalt 50 intensivvårdsplatser uppförs nu i Stockholm och Göteborg för att kunna ta hand om patienter med covid-19.
– Vi hoppas på det bästa, men förbereder oss för det värsta, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.
Även Region Uppsala begär ett fältsjukhus.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmVästra GötalandsregionenRegion Uppsala

De två fältsjukhusen sätts upp vid Östra sjukhuset i Göteborg och i Stockholmsmässans lokaler i Älvsjö utanför Stockholm. I Göteborg blir det 20 intensivvårdsplatser och i Stockholm 30 stycken.

Försvarsmakten bidrar med personal för logistik och drift, men ingen sjukvårdspersonal. Den står regionerna själva för, och ska främst frigöras genom att organisera om den befintliga sjukvården.

– Vi är beredda att dra ned på annan sjukvård i regionen, vård som kan vänta utan stora medicinska risker. Vi ställer om sjukvården på ett sätt vi inte sett i modern tid, säger Björn Eriksson, regionens hälso- och sjukvårdsdirektör, under en pressträff i Stockholmsmässan.

Vilken typ av sjukvård är det som kommer att få vänta?
– Sjukhusen har till exempel redan avslutat planerade operationer, som knäoperationer. Vi har också sagt att vi ska göra en paus i cancerscreeningsverksamheten, säger Björn Eriksson.

Han påpekar att det samtidigt pågår ett arbete att skapa fler intensivvårdsplatser på regionens akutsjukhus – och att fältsjukhuset bara ska användas i nödfall.

– Det är en ovan miljö för våra medarbetare, med lite annorlunda utrustning. Därför vill vi att vården först och främst ska bedrivas där vi är vana att bedriva den.

De första militärlastbilarna rullade in på mässområdet i Älvsjö under måndagen, fullastade med containrar.

–  Sedan tillför vi fler löpande under veckan. Sammanlagt handlar det om ett åttiotal containrar, och vi räknar med att vara uppe operativt under helgen, säger Lars Rask, som är operationschef vid Mellersta militärregionen.
Inte de allra svåraste

Intensivvårdsplatserna är i stort sett identiska med ett civilt sjukhus, men saknar utrustning för att ta hand om de allra svåraste fallen, förklarar den ställföreträdande chefen vid Försvarsmedicincentrum Göran Sandström:

– Om en patient till exempel behöver dialys kan vi inte ordna det, för sådana faciliteter har vi inte i våra fältsjukhus. Det är aldrig aktuellt i vår normala verksamhet. Men det kan man naturligtvis tillföra från civilsidan.

Kommer den civila sjukvårdspersonalen att behöva någon specialutbildning?
– Ja, vi kommer att sätta upp en utbildningsenhet. I princip är utrustningen likadan, men menyer och knappar ser annorlunda ut. Vi har ju lite andra krav på våra saker, de är mer robusta, säger Göran Sandström.

Försvarsmakten kan även bidra på andra sätt än med själva fältsjukhuset, exempelvis med sjukhusmaterial och tält för inslussning.

– Vi har kapacitet för sjuktransporter, ambulanser. Vi har förstått att det finns ett sådant behov och får se om vi ska bidra med den kapaciteten, säger Thomas Karlsson, chef för Mellersta militärregionen.

Fältsjukhuset byggs i mäss- och kongressanläggningen Stockholmsmässan, som ägs av Stockholms Handelskammare och Stockholms stad. Det är i nuläget oklart vad lokalen kostar för regionen.

– Vi har inte lyft den frågan ännu. Just nu fokuserar vi på att få det här på plats, säger Stockholmsmässans presskontakt Elin Lervik.

Hur länge fältsjukhuset kommer att vara kvar i mässhallen är i nuläget inte bestämt.

– Vi räknar med flera månader, säger Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Enligt den ursprungliga planen skulle fältsjukhuset i Älvsjö placeras vid den militära flygbasen Ärna, utanför Uppsala. Men på Socialstyrelsens inrådan ändrades det beslutet.

Region Uppsala har nu enligt ett pressmeddelande skickat en begäran till Socialstyrelsen om att tillsammans med Försvarsmakten omedelbart bygga ett komplett fältsjukhus med intensivvårdsplatser i Uppsala kommun.

”Utifrån den utveckling vi sett i Stockholmsområdet och som vi förväntar oss i sjukvårdsregionen räknar vi med att vårdbehovet kommer att öka kraftigt under de kommande veckorna. Därför behöver vi öka vår kapacitet”, säger regionstyrelsens ordförande Emilie Orring (M).

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev