Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Familjen har stor betydelse för hälsan

Publicerad: 30 mars 2005, 08:29

Familjen har ett avgörande inflytande över individens hälsa. Amerikanska forskare har räknat ut att mellan 4,5 och 26,1 procent av variationerna i individuell hälsostatus beror på faktorer som har att göra med familjen. Och det är inte generna det sitter i, hävdar de.


Studien är publicerad i den senaste utgåvan av de amerikanska familjeläkarnas tidskrift Family Medicine. Huvudförfattare är Robert Ferrer vid avdelningen för familje- och samhällsmedicin, University of Texas, San Antonio, USA.

Han och hans kollegor har gjort en studie med drygt 35 000 amerikaner över 18 år som delade hushåll med familjemedlemmar. Deltagarna fick besvara en enkät med frågor om sin mentala och fysiska hälsa.

Analysen visar att 4,5 till 26,1 procent av variationerna i individuell hälsa hade att göra med familjen. Äldre, gifta personer hade störst koppling mellan familj och hälsa. Familjens inflytande var lika stort när det gällde den fysiska och den mentala hälsan.

I sin diskussion konstaterar forskarna att yttre omständigheter, som ekonomi, ålder, sjukförsäkringar och genetisk disposition, har ett inflytande över hälsan, men att det är begränsat.

Forskarna anser att andra, svårmätbara faktorer har en mer avgörande påverkan, som inbördes familjerelationer, gemensamma stressfaktorer, till exempel arbetslöshet, skilsmässa eller dödsfall i familjen, och vilken syn på hälsa familjemedlemmarna har.

Forskarna drar utifrån sina resultat slutsatsen att samhällets åtgärder för att förbättra befolkningens hälsa bör lägga större vikt vid familjens roll för individens hälsa.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev