torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Familjeutbildning britternas medel mot barnfetma

Publicerad: 3 mars 2008, 11:34

Familjeutbildning britternas medel mot barnfetma

I Storbritannien ska alla familjer med barn mellan två och fyra år erbjudas utbildning om mat och motion. I Sverige kräver samtidigt Läkarförbundet, Vårdförbundet och Tandläkarförbundet åtgärder på nationell nivå mot barnfetma.


Storbritannien tar nu krafttag för att komma tillrätta med övervikt, dåliga kostvanor och stillasittande bland barn.

Alla familjer som har barn i åldern två till fyra år ska erbjudas ett tioveckorsprogram där barnen uppmuntras att smaka på ny mat och att röra sig och föräldrarna får utbildning om kost och portionsstorlekar. Det rapporterar BBC.

Programmet kallas Mini-Mend och bygger på metoden Mend (Mind, Exercise, Nutrition….Do it!) som testats på överviktiga barn i åldern åtta till tolv år på fem olika ställen i landet. Där har resultaten varit goda – barnen har tittat mindre på tv, rört sig mera och fått mer varierade matvanor.

I metoden ingår träffar där barn och föräldrar får smaka på olika sorters mat, workshops för föräldrar och träffar där barn och föräldrar lagar mat tillsammans.

Doktor David Haslam vid National Obesity Forum tror att projektet kan få stor betydelse.

– Ingen har någonsin lyckats vända utvecklingen när det gäller fetma i sitt land och Gordon Brown har antytt att vi kan bli de första som lyckas med det. Och det är genom program som Mini-Mend som vi möjligen kommer att kunna klara det. Prevention är bättre än ett botemedel, säger han till BBC.

Också i Sverige höjs nu krav på åtgärder på nationell nivå mot övervikt och fetma hos barn.

Ordförandena för Läkarförbundet, Vårdförbundet och Tandläkarförbundet efterlyser gemensamt kraftfulla åtgärder på området och uppmanar regeringen att prioritera frågan i den folkhälsopolitiska proposition som aviserats.

– Lyft fram livsstilsfrågorna i förskolan och skolan. Ge föräldrar, lärare med flera bättre information om hälsosam kost och fysisk aktivitet, sätt stopp för sötsaker i förskola och skola, se till att barnen får en hälsosam, näringsriktig kost och får röra på sig mer i förskola och skola, sammanfattar de tre fackordförandena Eva Nilsson Bågenholm, Anna-Karin Eklund och Roland Svensson sin uppmaning i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev