Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fammi skrotas trots vallöften

Publicerad: 17 oktober 2006, 11:38

I valrörelsen lovade de borgerliga partierna att till skillnad från s-regeringen "utveckla i stället för att avveckla Fammi". Men i sin första budget lägger alliansen ned Familjemedicinska institutet.


Den dåvarande socialdemokratiska regeringen hade tidigare aviserat att Familjemedicinska institutet, Fammi, skulle läggas ned 2007.

De fyra borgerliga partiernas sjukvårdspolitiska företrädare i riksdagen dömde ut s-regeringens ointresse för primärvården och dess planer på att lägga ned Fammi. I en debattartikel i Dagens Medicin nr 22/06 skrev de:

"Det tråkiga beslutet att lägga ned det Familjemedicinska institutet bekräftar regeringens oförmåga att prioritera primärvårdens utveckling. Vi vill utveckla i stället för att avveckla Fammi. Utan en stark organisation som verkar för förnyelse av primärvården riskerar arbetet med att förbättra sjukvården att stagnera."

Men i den budget som den borgerliga regeringen presenterade i måndags, den 16 oktober, klargörs att Fammi avvecklas efter 2006.

Moderaternas sjukvårdspolitiska talesman Cristina Husmark Pehrsson, som i debattartikeln lovade att inte avveckla Fammi, är nu socialförsäkringsminister.

Varför lovade ni något i valrörelsen som ni sedan inte håller?

– Det får du prata med socialminister Göran Hägglund om. Det är hans ansvarsområde.

Men du gick i godo för Fammis överlevnad. Hur ser på att Fammi nu läggs ned?

– Jag tycker att Fammis arbete har varit mycket värdefullt. Institutet kanske inte blir kvar i samma skepnad. Men vi bör ta tillvara den kunskap som har byggts upp där.

Nya former ska föreslås
I budgetpropositionen skriver regeringen att Fammi har haft stor betydelse för arbetet med att utveckla primärvården. Bland annat genom att skapa utrymme för dialog och kunskapsbyte mellan och inom primärvårdens olika professioner.

Regeringen aviserar också att när Fammi har avvecklats ska regeringen återkomma med förslag till "hur primärvårdsutvecklingen kan finna nya former för framtiden".

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev