Nyheter
Fammis räddningsplan ignoreras av regeringen
Publicerad: 20 juni 2006, 12:13
Socialdepartementet upp-manade Fammis ledning att lämna en räddningsplan för institutet. Departementet fick förslaget i februari. Än har inget svar kommit.
- Vi hade väntat oss någon form av reaktion men har inte fått några besked alls från departementet. Vi har skickat flera mejl med förslag om möte men inte ens fått svar på dem, säger Gösta Eliasson, en av två direktörer för Familjemedicinska institutet, Fammi.
Han är märkbart missnöjd med hur socialdepartementet har hanterat nedläggningen av Fammi. Inför stängningen vid nästa årsskifte träffade Fammiledningen statssekreterare Kent Waltersson (s) i februari. Denne bad då om ett förslag på hur Fammis kärnverksamhet, som samverkan mellan professioner, kan räddas när själva institutet läggs ner.
Förslaget från Fammis ledning innebär att Sveriges Kommuner och Landsting eller staten bidrar med pengar till en mindre grundorganisation, medan utvecklings- och utredningsverksamheten blir uppdragsfinansierad, se Dagens Medicin nr 20/06. Detta förslag om ett slags "minifammi" skickades till departementet i slutet av februari. Sedan dess har det varit tyst från Kent Waltersson i frågan. - Men vi har på informella vägar fått veta att vårt förslag inte är politiskt intressant, att det är för likt hur det ser ut nu, säger Gösta Eliasson.
Inget besked kommer före valet Vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson (s) säger att departementet tittar på förslaget och hon vill inte kommentera detta innan genomgången är klar. Först efter valet räknar Ylva Johansson med att departementet kan ge klara besked. Därmed kan institutet räddas av en borgerlig valseger, eftersom de borgerliga partierna i en debattartikel har deklarerat att de vill ha kvar -Fammi, se Dagens Medicin nr 22/06.
Hur ser du på att Fammis ledning inte fått svar på sitt förslag på nästan fyra månader? - De kommer att få träffa Kent Waltersson och fortsätta diskutera de här frågorna. Vi har haft väldigt mycket att göra i vår. Men det är naturligtvis inte bra, vi har normalt en nära kontakt i de här frågorna, säger Ylva Johansson.
Hennes främsta argument mot Fammi är att institutet aldrig blev den breda aktör det var tänkt eftersom Sveriges Kommuner och Landsting inte har velat bidra med pengar. - Tanken med Fammi var att man skulle hitta en gemensam arena mellan staten och sjukvårdshuvudmännen för utvecklingen av primärvården. Nu står vi där ensamma från statens sida med en ideell förening som staten finansierar och det är en konstig konstruktion.
Vill skapa gemensamt organ Ylva Johansson vill därför att ett gemensamt organ mellan stat och landsting skapas, men har i nuläget inga besked om hur långt arbetet med ett sådant har kommit. Gösta Eliasson håller med om att det är ett problem att Fammi drivs som en ideell förening mellan Sveriges Kommuner och Landsting och staten, medan staten står för hela finansieringen. Han anser att Fammis historia ger en bild av det politiska intresset för primärvården. - För några år sedan var primärvården i centrum. Nu verkar den politiskt mindre intressant. Man blir orolig när det svänger så här, säger Gösta Eliasson.