Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Fantastiskt roligt” Nobelpris

Publicerad: 1 oktober 2018, 11:34

Lars Ny, fotograferad på årets Asco-kongress.

Foto: Lotta Fredholm.

När Dagens Medicin pratar med onkologer som behandlar malignt melanom och lungcancer är reaktionerna som väntat mycket positiva till att årets Nobelpris i fysiologi eller medicin belönar immuncheckpointblockad.


– Det är ett fantastiskt roligt val av Nobelpristagare. Resultaten från James Allison och Tasuko Honjo och deras forskargrupper har verkligen fått stor betydelse för klinisk behandling av patienter, säger Lars Ny, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Upptäckten att man genom att ”bromsa bromsarna” i immunförsvaret kan få en effekt på cancertumörer fick först betydelse för behandlingen av spritt malignt melanom.

Här har tumörerna ovanligt många mutationer, vilket anses göra att sjukdomen blir lättare för immunsystemet att känna igen. Resultaten från de kliniska studierna har visat att en tämligen stor andel – 30 till 50 procent – av patienterna blir långtidsöverlevare. Det har också har blivit avspeglats i officiell svensk överlevnadsstatik, som Dagens Medicin tidigare varit först att rapportera om.

– De nya PD1-hämmarna ger en effekt på överlevnaden som är påtaglig i sjukvården. Patienter som tidigare avled överlever nu och det ställer krav på sjukvårdsresurser att ta hand om den patientgruppen, säger Lars Ny.

Johan Hansson är onkolog och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Även han välkomnar årets Nobelpris som han beskriver som ”väldigt välförtjänt”.

– De bägge pristagarna har bedrivit grundforskning och medverkat till att nya läkemedel sedan nått patienterna. Upptäckterna har revolutionerat behandlingen av malignt melanom men sedan också flera andra tumörsjukdomar, säger han.

Lungcancer är den till patientantalet största diagnosen där de nya immuncheckpointhämmarna fått betydelse. Bara förra veckan rapporterade Dagens Medicin om två nya viktiga studier som presenterades på världskongressen för lungcancer i Toronto, se här och här.

– Det här är ett riktigt relevant Nobelpris från vår horisont som dagligen behandlar cancer. I ”Lungcancersverige” är vi verkligen glada över de nya behandlingarna, säger Jan Nyman, onkolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och ordförande för den svenska planeringsgruppen för lungcancer.

Resultaten är dock inte lika spektakulära vid spridd lungcancer som vid spritt malignt melanom.

– Vad jag vet kan vi ännu inte säga någon siffra på hur stor andel av patienterna som eventuellt blivit långtidsöverlevare. Den är i varje fall lägre än vid malignt melanom. Men som kliniker har jag behandlat enstaka lungcancerpatienter där man reagerat på hur länge de klarat sig efter att de fått PD1-hämmare, säger Jan Nyman.

Relaterat material

Glädjande utveckling vid malignt melanom

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev