Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Får pris för grundligt jämställdhetsarbete

Publicerad: 13 juni 2007, 16:48

Att arbeta med jämställdhetsplaner kommer ofta långt ner på chefens dagordning. Men inte för Göran Solders, verksamhetschef på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholms läns landsting. Nu har han fått årets Karolinapris för sina insatser.


Karolinapriset är Karolinska universitetssjukhusets pris till anställda som gjort framstående insatser. Det delas ut i sex klasser, varav en i jämställdhet.

I motiveringen står om Göran Solders att han ”har varit en förebild i sitt arbete med jämställdhetsfrågor, både inom eget chefsområde, men också som inspiratör och stöd för andras insatser”.

Själv tar Göran Solders, verksamhetschef vid neurofysiologiska kliniken, utmärkelsen ganska lugnt och framhåller inte sig själv som någon jämställdhetskämpe.

– Jag har tagit fram jämställdhetsplaner på två kliniker, neurologen och neurofysiologiska kliniken. Och så har jag varit runt och pratat på en del kliniker om hur man kan göra en plan, säger han.

Det är väsentligt att ta god tid på sig med förberedelsearbetet om en jämställdhetsplan ska bli bra, att skaffa sig bra bakgrundsfakta och engagera personalen i arbetet, påpekar Göran Solders.

Varför har du blivit engagerad i jämställdhetsfrågor?

– Det finns många yrkesgrupper i sjukvården som är helt eller nästan enkönade, Det tror jag inte är bra. Sedan är det också en utmaning nu när läkargruppen blir allt mer könsblandad – vi får en situation där de unga läkarna ofta är kvinnor och de äldre läkarna ofta är män.

Var det något oväntat som kom fram i arbetet med planerna?

– Ja, hur det är att vara man i ett kvinnodominerat yrke. Det är inte heller så lätt, och det hade vi inte tänkt på. Sedan fick planerna praktiska konsekvenser för schemaläggningen också.

Vilka är dina bästa tips till den som ska leda arbetet med en jämställdhetsplan?

– Man får förbereda sig noga, så att man inte bara fyller i en förberedd mall. Ett annat tips är att bjuda in någon som kan ge ett annat perspektiv.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev