Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Får stipendium för patientfokus

Publicerad: 21 november 2007, 08:44

Att ta hand om de svårt sjuka, de som behöver all hjälp de kan få – det är en viktig drivkraft för sjuksköterskan Kerstin Cedermark. Nu har hon fått ett stipendium för sitt arbete med lungcancerpatienter på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.


Sedan 1989 arbetar Kerstin Cedermark på lung-allergikliniken på Karolinska i Solna, de senaste 1,5 åren som kontaktsjuksköterska för patienter med lungcancer.

Nu har hon fått patient- och anhörigföreningen Stödets stipendium på 50 000 kronor för att hon, enligt föreningen, ”alltid sätter patienten
i första rummet”.

Grattis till stipendiet!

– Tack, det är väldigt kul! Det känns verkligen som en bekräftelse på att det man gör är viktigt.

Vad är det du gör i din roll som kontaktsjuksköterska?

– Jag har väldigt mycket telefonkontakt med patienterna, inför ett nybesök och när de påbörjat behandlingen. Jag träffar patienter som har varit på läkarbesök och finns till hands när de har fått sin diagnos. Alla patienter som har börjat sin cytostatikabehandling försöker jag hälsa på, och de får alla information om att jag finns. Dessutom är jag en hel del på vår vårdavdelning – bland annat stöttar jag nya sjuksköterskor.

Dessutom har Kerstin Cedermark mycket kontakt med sin motsvarighet på Karolinska i Huddinge.

Du har ett spännande men tungt jobb – vad är det som driver dig?

– Tidigt under min yrkeskarriär kände jag att jag ville jobba med svårt sjuka. Jag är fascinerad av att arbeta med människor - och så får jag väldigt mycket stöd av cheferna här och av mina kollegor. Det låter kanske som en klyscha, men lungcancerpatienterna behöver verkligen någon som hjälper dem.
Vad ska du göra för pengarna?

- Jag har inte riktigt bestämt mig, men jag kanske skulle kunna få en kontakt utomlands genom Stockholms sjukhem. Jag skulle vilja åka till England eller USA och hospitera några veckor på ett cancercenter.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News